Svježe vijesti:

Naša stranka i SDP zahtijevaju nepristrasnost od RTV Lukavca


Naša stranka i SDP Lukavac apeluju na RTV Lukavac da svoj program prilagode građanima općine koji ih plaćaju, odnosno da prestanu biti promotori aktuelnog načelnika i njegove nove stranke.
Saopćenje prenosimo u cijelosti i bez izmijena:



Posljednjih mjeseci svjedoci smo stavljanja javnog medija općine Lukavac, koji bi trebao biti servis svih građana, u službu i promovisanje samo jedne stranke i njenog osnivača. Od svog osnivanja RTV Lukavac nije zapamćena ovakva naklonost i ciljano favoriziranje novoosnovanog političkog subjekta kojem pripada i aktuelni načelnik Općine, dok drugi mogu biti zastupljeni malo ili nikako u ovisnosti kako to odredi uredništvo.

Činjenica je da je RTV Lukavac javni medijski servis svih građana koji poreski obveznici općine Lukavac plaćaju 440.000KM i minimum onoga što se očekuje je profesionalizam, nepristrasnost i objektivnost u radu. Nedavni odgovor glavnog i odgovornog urednika RTV Lukavac u one man showu u kojem govori o tome kako se politički subjekti trebaju prethodno edukovati kako bi učestvovali u izbornom procesu te kako se na novinarstvo vrši pritisak i pokušava zloupotrebljavati medijski prostor je neprihvatljiv jer zaboravlja navesti primjer klasičnog pritiska na medije i zloupotrebu aktuelnog načelnika na posljednjoj, vanrednoj sjednici OV Lukavac, kada je isti naredio kamermanu RTV-a da okrene kameru u pravcu kojem on zapovjeda i time se stavio u ulogu glavnog kreatora uređivačke politike RTV Lukavac.

Niz je primjera u kojima načelnik Općine zauzima najviše prostora promovišući sebe i svoju najnoviju političku stranku na javnom servisu, međutim posljednji primjer je prevazišao sve profesionalne norme i eklatantno demonstrirao pristrasnost.

Naime, postavlja se pitanje šta radi ekipa RTV Lukavac na Izbornoj konferenciji GO SD BiH Tuzla? Zašto je to bitno za Lukavac?

Iako se titula načelnika ne može koristiti na mjestima koja nemaju veze sa funkcijom načelnika, na istoj konferenciji u Tuzli se obraća načelnik Općine Lukavac (najavljen u prilogu emisije LTV aktuelno kao načelnik Općine Lukavac), zašto i kakve benefite to donosi našim građanima?

Prilog koji se emituje u udarnom terminu, LTV aktuelno, koji traje oko 19 minuta, trećinu vremena ispunjen je obraćanjem samog načelnika na stranačkoj konferenciji i njegovog tuzlanskog kolege. Još jednom se postavlja pitanje zašto je to bitno za Lukavčane?

Očito je iz navedenih primjera da je naš javni servis stavljen u funkciju propagande načelnikove najnovije stranke, što je za građane općine Lukavac koji ga finansiraju apsolutno neprihvatljivo.

Na kraju, pozivamo uredništvo i direktora JU RTV Lukavac da uređivačku politiku vrate u okvire profesije, poštujući objektivnost i nepristrasnost. Također pozivamo UO JU RTV Lukavac da, pored navedenog, koriguje i rukovođenje javnom ustanovom te javnost upozna sa informacijom koliko uposlenika je steklo pravo za odlazak u penziju a još uvijek su u radnom odnosu i da javnosti napokon dobije odgovor i ugovor, koliko je RTV Lukavac platila iz džepa građana koncert Halida Bešlića 2019. godine u okviru Sajma LIST?