Svježe vijesti:

Dr. KENAN OMERDIĆ I VIJEĆNICI SDP-a U SLUŽBI GRAĐANA - INICIJATIVA ZA JARUŠKE GORNJE


Kako općinsko vijeće Lukavac, općinske službe i sam načelnik općine Lukavac nisu adekvatno dostupni svig građanima naše općine, SDP vijećnici su se odlučili staviti u službu građana. 

Tako je formirana facebook grupa pod nazivom:-u kojoj građani bez obzira na stranačku ili drugu pripadnost mogu delegirati potrebe i probleme iz svog okruženja, kao i predlagati rješenja problema i poboljšanja u svojim ili drugim mjesnim zajednicama. Vijećnici SDP-a u općinskom vijeću Lukavac će vaše prijedloge pretvarati u vijećničke inicijative ili pokušati implementirati na neki drugi način. Na taj način, stvarne potrebe građana biti će iskazane i prezentovane tamo gdje se trebaju čuti kako bi se moglo pristupiti rješavanju istih.

Mada je grupa oformljena prije nekoliko dana već je u izradi inicijativa mještana MZ Jaruške Gornje na koju se oglasio vijećnik u OV Lukavac i aktuelni predsjednik OO SDP Lukavac dr. Kenan Omerdić.


Tragom inicijative i pitanja građana MZ Jaruske G. te velikog interesovanje mještana vezano za put koji predstavlja glavnu komunikaciju te povezuje ovu MZ sa ostatkom općine, Klub vijećnika SDP u OV Lukavac priprema inicijativu koju će uputiti prema nadležnim Općinskim službama na narednoj sjednici. Podatci koje smo do sad prikupili nažalost potvrđuju ono što su mještani i tvrdili, tj. da je jedna dionica puta bukvalno privatno vlasništvo RKV. Postoje indicije ( nezvanično ) da i neke druge dionice prolaze kroz privatne posjede, što u prevodu znači da Općina Lukavac ne može planirati i realizovati nikavu investiciju jer posjed nije u državnom vlasništvu.
Zašto i od kada je to tako, zašto ništa do danas nije urađeno po pitanju riješavanja tih imovinskih odnosa, kada će biti riješen ovaj problem, čiji je put...samo su neka od pitanja koja ćemo postaviti.

Ovo je osvrt vijećnika Omerdića na prijedlog inicijative objavljen u facebook grupi  Klub vijećnika SDP Lukavac "Vaše inicijative i pitanja" mještanina Jarušaka Suad M, diskusiju Šemsada A. na koju se nadovezao znatan broj mještana ove mjesne zajednice:


Mesic Suad:
PUT ZA JARUŠKE GORNJE: Dali smo vam 18 šehida i 7 Zlatnih ljiljana. Zašto nam ovako vraćate.Mještani Jarušaka mole, traže, zahtijevaju od općine Lukavac i drugih relevantnih institucija da učine nešto na uređenju putne komunikacije za MZ Jaruške Gornje u što kraćem roku. U suprotnom spremni smo blokirati saobraćajnu komunikaciju te obustaviti odvoz kamena s RK Vijenac.MZ Jaruške se također susreće i s problemom prevoza, gdje je faktički obezbijeđen samo prevoz učenika. Radnici i građani nemaju prevoz prema Lukavcu.Selo koje je dalo 18 šehida i 7 Zlatnih ljuljana u odbranbeno oslobodilačkom ratu po mom mišljenju treba imati prioritet po ovim pitanjima.Nadamo se da će neko naš zahtjev i molbu shvatiti ozbiljno.
Također, nakon saopštenja OO SDP Lukavac, vezanog za problem vodosnabdjevanje u MZ Puračić te potrebe za sazivanje tematske sjednice OV Lukavac u cilju iznalaženja rješenja za isti,ukoliko se problem ne počne rješavati, ipak je došlo do pozitivnog pomaka.Kako saznajemo večeras je održan sastanak u MZ Puračić na kojem je između ostalih prsustvovao i direktor JKP RAD Lukavac, što dovoljno govori o ozbiljnosti situacije, ali i odgovornosti nadležnih da se iznađe rješenje i problem napokon riješi.Iskreno se nadamo pozitivnom ishodu, a svakako da ćemo i pratiti tok ovih dešavanja.

Ovo nisu jedine inicijative koje će biti pripremljena od strane vijećnika SDP-a. Naziru se pripreme inicijativa i ostalih vijećnika koji se u navedenoj facebook grupi aktivno uključuju u diskusije s građanima, diskutujući o njihovim potrebama i problemima.

Također svoje prijedloge možete uputiti i prema Vladi kao i Skupštini Tuzlanskog kantona preko zastupnice u Skupštini TK Mirele Memić.

Pozivamo SVE građane, bez obzira na stranačku ili drugu pripadnost da se aktivno uključe u rješavanje stvarnih problema koji ih tište. Pridružite se grupi i delegirajte inicijative a vijećnici vam se stavljaju na raspolaganje. VI STE NAS BIRALI. TU SMO ZBOG VAS; poručeno je iz OO SDP Lukavac.

U prilogu fotografije dionice puta za Jaruške. Snimak iz Katastar.ba i nekoliko zanimljivih prijedloga i diskusija građana sa vijećnicima.