Svježe vijesti:

Kenan Omerdić o novom SDP-u, prošlosti, SDA…


Kenan Omerdić duži niz godina i kao jedan od vijećnika sa najdužim “stažom” u Općinskom vijeću je politički aktivan i dobar poznavalac političkih kretanja na općini Lukavac.Nakon izbora za predsjednika OO SDP BiH Lukavac, u intervjuu za naš portal govori o političkoj situaciji u Lukavcu, vizijama i stanju u SDP-u, koji u posljednje vrijeme “trpi” velike promjene.

Nakon Izborne konferencije izabrani ste za predsjednika OO SDP BiH Lukavac. Koji su vaši naredni koraci i kako će u narednom periodu funkcionisati Općinska organizacija?

U oktobru održana je Izborna konferencija OO SDP BiH Lukavac gdje su izabrani novi predsjednik i Općinski odbor, nakon čega smo održali Konstituirajuću sjednicu Općinskog odbora na kojoj je izabrano i buduće rukovodstvo tj. Predsjedništvo OO SDP BiH Lukavac, što je bio dio redovnih postupaka definisanih Statutom SDP BiH.

Pred nama je još sprovođenje izbora u Osnovnim organizacijama čime se kompletira proces unutarpartijskih izbornih aktivnosti.

Pored navedenog paralelno se radi na konsolidaciji naših interesno – političkih oblika djelovanja odnosno Foruma mladih, žena, seniora te Foruma sindikalnih aktivista SDP BiH koji će zasigurno doprinijeti kvalitetnijem radu same Općinske organizacije.

Preuzeli ste Općinsku organizaciju SDP BiH Lukavac nakon jednog turbulentnog perioda, napuštanja Edina Delića i saradnika, kakvo je trenutno stanje u lukavačkom SDP-u?

SDP nije partija pojedinaca, nego partija svih njenih članova, tako je sada i u Lukavcu. Kada se taj princip naruši dolazi do unutarpartijskih turbulencija. Zato se trudimo da radimo kao tim, koji ima svoju viziju i od koje nema namjeru odustati.

Lično cijenim da se treba boriti za svakog člana, ali poučeni događajima iz prošlosti, kada je grupa lažnih socijaldemokrata lične interese stavila ispred kolektivnih i lične stavove ispred statutarnih odredbi, pročišćavanje redovasmatramneugodnom ali korisnom terapijom.

Danas, slobodno možemo reći da je OO SDP BiH Lukavac stabilna organizacija čiji organi rade u punom kapacitetu i njena vrata su otvorena za sve, s tim da kad uđete, dužni ste poštovati Statut partije koji svakom članu daju prava ali i obaveze.  

Prije par godina pojavila se ideja o ujedinjenju ljevice, što je rezultiralo ujedinjnjem članstva SDP-a i tadašnjeg SDU-a, za koju i danas smatram da je bila dobra vizija te da taj proces moramo nastaviti.

Nažalost neki aktivni sudionici tog projekta napustili su ideju i vođeni nekim drugim interesima sada je podrivaju. Mi u SDP-u nećemo odustati od toga i u vremenu koje je pred nama ćemo okupljati ljude koji istinski žive socijaldemokratiju.

Kako komentarišete sve češće napade i optužbe na Vaš račun vezano za mijenjanje stranaka i imenovanje na određene funkcije u prošlosti?

Svi ti napadi i nevješti pokušaji spinovanja pomalo me zabavljaju. Iznenađen nisam, jer znam da u Lukavcu i na Tuzlanskom kantonu postoje jake struje koje rade na zbližavanju SDA i aktuelnog načelnika Edina Delića, nekada i neukusno ljutih protivnika. U tom slučaju je jedina zajednička meta – SDP. U biti se radi o neosnovanoj i infantilnoj propagandi koja se javila kao reakcija na upoznavnje javnosti sa činjenicama koje njima najviše smetaju.

"Komično je bilo kada na Općinskom vijeću SDA brani Delića, a on se pred svojim malobrojnim članovima znoji objašnjavajući kako ta koalicija nije koalicija." Kenan Omerdić.

Upravo oni koji su najglasniji u svemu tome su u prošlosti mahali zastavama drugih ideološko suprostavljenih stranaka i partija  u odnosu na one u kojima su sada. Krajnje je degutantno da o tome komentariše neko ko je promjenio 7 partija i stranaka i ono što je veoma bitno ni u jednoj nije osvojio mandat sem u SDP-u.

U politiku sam ušao još kao student i od tada se aktivno njom bavim. Bio sam član, kasnije i predsjednik Općinske organizacije, pa i jedan od potpredsjednika Socijaldemokratske unije BiH.

Dijete sam Lukavca, poznajem mnogo svojih sugrađana kao i oni mene, zato  mislim da na sud o mom političkom angažmanu ne utiče bitno ni propagandno negiranje, ni propagandno hvaljenje.

Bili ste potpredsjednik Općinskog vijeća?

Kada je riječ o funkcijama, te pokušaja načelnika i SDA da mi inputira neko političko pozicioniranje ili benefit, to je, ili neznanje ili zlonamjerno zavrtanje činjenica.

Istina je da sam biran na funkciju potpredsjednika Općinskog vijeća, ali su propustili reći da je ta funkcija isključivo volonterska, kao i to da sam izabran iz reda ostalih tj. kao Bosanac, jer je tadašnji predsjedavajući vijeća bio Bošnjak.

Glasovima SDA?

Za mene su glasali svi politički subjekti koji su tada participirali u vijeću, pa i SDA.

Aktuelni načelnik Edin Delić je vidno iznerviran reagovao na Vaše stavove, kako to komentarišete?

To je normalno i očekivano. Ja bih volio da lukavačku političku scenu oživimo. Bilo bi dobro da lukavačka televizija kao i vi iz nezavisnih medija što češće pružite priliku svim predsjednicima političkih partija-stranaka da sučele svoje stavove o svim temama bitnim za općinu Lukavac. Ja sam vam uvijek na raspolaganju.

Ne mogu se sjetiti svih svojih “nedostataka” ali najviše volim onaj da rijetko govorim i polemiziram. Stručnjaci kažu da je tri minute dovoljno da se iznesu i obrazlože dva politička stava, sve ostalo je paćenje onih koji slušaju.

Egocentrični ljudi vole govornicu, mikrofon i kamere i nikad im nije dosta.


sodalive.ba