Svježe vijesti:

Užas/Predstavnički dom FBiH: Parlamentarna većina demonstrira silu nad djecom Zavoda Pazarić; Uprkos šokantnim detaljima Parlament odbio inicijativu Sabine Ćudić


Sabina Ćudić, zastupnica Naše stranke u Predstavničkog doma FBiH predložila je zaključak da se neodložno zaustavi zlostavljanje djece u Javnoj ustanovi Zavod za mentalno zbrinjavanje invalidne djece Pazarić.

Ćudić ja zaključkom zatražila i izradu kodeksa postupanja sa štićenicima, redovne i nenajavljene inspekcije, da Vlada hitno izdvoji sredstva za privremeno upošljavanje njegovatelja, da se imenuje ljekarski tim koji će dati tačne dijagnoze, da tužilaštvo dostavi izvještaj i ubrza istragu, da se razriješe članovi Upravnog i Nadzornog odbora, koji su bili u predhodnim odborima i upravi.

Uslijedila je žustra rasprava, u kojoj su pojedini zastupnici pokušali unaprijed osporiti pomenuti prijedlog.

Iz SDP-a su, za razliku od Demokratske fronte i SD, podržali zaključak.

Inicijativa Sabine Ćudić nije dobila podršku zastupnika.

Prihvaćen je prijedlog zaključaka predsjedavajućeg Predstavničkog doma FBiH kojima se predviđa delegacija

Čini se da su sujete i sukobi pojedinih stranaka ipak ostale iznad problema djece u Zavodu Pazarić. Razlog bi mogli biti i bivši članovi upravnih i nadzornih odbora, koji su i sada u istim odborima.

Ćudić je potom predložila da se njeni zaključci uvrste kao tačka dnevnog reda.

Socijaldemokratska partija predložila je da se na dnevnom redu nađu izmjene Krivičnog zakona FBiH, kojima bi se zaštitili novinari.

Vezani članak: Video/Foto: Sabina Ćudić (Naša stranka): ‘Djeca štićenici izložena su stravičnom tretmanu’

(TIP/nap)