Svježe vijesti:

UNIQA osiguranje doniralo 62 senzora za mjerenje šećera djeci oboljeloj od dijabetesa

UNIQA za život sa manje boli

UNIQA osiguranje doniralo 62 senzora za mjerenje šećera 
djeci oboljeloj od dijabetesa


Tuzla, 14. 11. 2019. – Na dan kad se širom planete obilježava Svjetski dan dijabetesa, u Tuzli je održana dodjela senzora za kontinuirano mjerenje šećera za 62 djece oboljele od dijabetesa tip 1 sa područja Tuzlanskog kantona. Događaj je organizovalo Udruženje roditelja i prijatelja djece sa dijabetesom „Novi horizonti“, a sredstva neophodna za nabavku libre senzora obezbijedilo je UNIQA osiguranje u okviru vlastite inicijative naziva „Radost života“.

Vrijednost nabavke libre senzora za kontinuirano mjerenje šećera iznosila je 7.500 KM, međutim daleko vrijedniji, neprocijenjiv, je osmijeh na licima djece oboljele od dijabetesa i njihovih roditelja kojima je borba sa dijabetesom svakodnevnica. 

Naime, da bi izmjerili nivo šećera u krvi, oboljeli od dijabetesa svakodnevno trpe od deset do petnaest uboda dnevno, nerijetko i više. Broj uboda uključujući i apliciranje inzulina često premašuje 5000 uboda godišnje što izaziva bol i teže prihvatanje ove bolesti koja utiče ne samo na dijete nego i na čitavu porodicu i njegovu okolinu. “Rješenje, bar u dijelu koji se odnosi na smanjenje bola prilikom mjerenja nivoa šećera u krvi, te rizika hipoglikemije i hiperglikemije, je nabavka libre senzora za kontinuirano mjerenje nivoa šećera u krvi. Sa libre senzorom oboljela osoba ima samo jedan ubod u 14 dana i nivo šećera mjeri u kontinuitetu, bezbolno, prati rast i pad nivoa šećera, može na vrijeme da reaguje i koriguje a samim tim i bolje drži bolest pod kontrolom. Iskreno smo zahvalni Udruženju roditelja „Novi horizonti“ na prilici da pomognemo djeci i omladini Udruženja nabavkom libre senzora koji će im omogućiti lakšu svakodnevnicu odnosno život sa manje boli“ – istakla je ovom prilikom Vildana Skorupan, Marketing menadžer UNIQA osiguranja.

Tokom svog obraćanja, gđa Indira Bektić - Mujkić, predsjednica Udruženja roditelja i prijatelja djece sa dijabetesom „Novi horizonti“ istakla je značaj libre senzora za djecu i zahvalila UNIQA osiguranju za podršku: „U želji da djeci i omladini oboljeloj od dijabetesa tipa 1 olakšamo život i nabavimo senzore za bezbolno i kontinuirano mjerenje šećera u krvi, prijavili smo se na javni poziv UNIQA osiguranja pod nazivom „Radost života“. Na našu radost, a posebno na radost naše djece, UNIQA je prepoznala i podržala potrebu naše djece da makar malo odmore svoje prstiće od hiljade uboda koje trpe i nivo šećera u krvi mjere senzorima za kontinuirano i bezbolno mjerenje šećera u krvi. Neizmjerno smo zahvalni UNIQA osiguranju što su odlučili baš našoj djeci pokloniti radost života i učiniti im bar jedan izvjestan period život lakšim i ljepšim. Također nas raduje što smo senzore uručili našoj djeci zajedno sa našim prijateljima iz UNIQA osiguranja baš na 14. novembar - Svjetski dan dijabetesa, dan koji sva udruženja širom svijeta pa i naše posebno obilježavaju nizom aktivnosti. Nadamo se i vjerujemo da će ovo biti početak „radosti života“ naše djece.“

Aktivnost nabavke libre senzora za djecu i omladinu oboljelu od dijabetesa jedna je od 13 odabranih aktivnosti koje je UNIQA osiguranje finansijski podržala u sklopu inicijative „Radost života“. Podrška ranjivim skupinama djece, razvoj mladih, unapređenje učenja i sticanja znanja, promocija redovnih tjelesnih aktivnosti te realizacija aktivnosti koje doprinose poboljšanju uslova života u zajednici glavne su teme kojima se bave projekti odabrani za finansijsku podršku u 2019. godini.

LTK-INFO.COM