Svježe vijesti:

U domove zdravlja stižu vakcine protiv gripe


Vakcine protiv gripe u domove zdravlja širom TK stići će najkasnije u narednih desetak dana. Tim povodom održan je i radno-edukativni sastanak, kojeg je Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona organizovao sa epidemiolozima i ljekarima  porodične medicine iz svih 13 domova zdravlja.Prema iskustvima iz narednih godina, za TK naručeno je vakcina u istoj količini kao i prethodne godine.

I u Domu zdravlja Lukavac bit će distribuirane vakcine protiv gripe, a porodični ljekari će, na osnovu procjene kliničke slike i historije bolesti pacijenta, odrediti da li se nalazi u povećanom riziku i potrebi da se vakciniše protiv sezonske gripe.

Doktor Topalović navodi da je prošle godine od posljedica sezonske gripe u Tuzlanskom kantonu zabilježeno 13 smrtnih slučajeva, stoga je cilj preventivno djelovati i na vrijeme osigurati dovoljne količine vakcina.

Najugroženije  kategorije stanovništva kojima se preporučuje vakcina protiv gripe  su osobe sa 65 i više godina, hronični bolesnici, dijabetičari i osobe na hemodijalizi.

Više o ovoj temi doznajte u video prilogu Sabine Džibrić.(RTV Lukavac)