Svježe vijesti:

SAOPĆENJE ZA JAVNOST POVODOM IZGRADNJE SPOMEN-OBILJEŽJA U MJESNOJ ZAJEDNICI PURAČIĆ


Na našu adresu stiglo je saopćenje za javnost OO SDP BiH Lukavac koje prenosimo u cijelosti:

Poštovani građani Općine Lukavac obraćamo vam se povodom izgradnje jedinstvenog spomen-obilježja poginulim borcima NOR-a /1941.-1945./ i odbrambenooslobodilačkog rata /1992.-1995./ u Mjesnoj zajednici Puračić. Prije svega, raduje nas sve ono što se radi i gradi u interesu građana, posebno kada je riječ o željama zasnovanim na njihovim prioritetima.

Suštinsko pitanje je-kako se to čini i jesmo li u tome postigli i onaj cilj sadržan u svima znanoj izreci da su i "vuci siti i ovce na broju".
Poznato je da je u centru čaršije u Puračiću prije 70 godina izgrađeno spomen-obilježje poginulim borcima u toku slavne Narodnooslobodilačke borbe sa 15 imena poginulih za slobodu protiv fašističkog agresra. Upravo na tom mjestu gradi se jedinstveno spomen-obilježje poginulim borcima, onima koji su oslobodili zemlju i nakon 480 godina obnovili bosanskohercegovačku državnost, i onima koji su je u periodu rata, izazvanog agresijom na Bosnu i Hercegovinu /1992.-1995./ odbranili.

Bilo je krajnje vrijeme da se to i u Puračiću na dostojanstven način obilježi u okviru demokratskog dogovora svih odgovornih predstavnika općine Lukavac, Vijeća i građana Mjesne zajednice Puračić, SABNOR-a TK, UABNOR-a Lukavac, boračkih organizacija i Komisije za zaštitu, korištenje i obnovu kulturno-historijskog naslijeđa općine.

Da bi se izgradilo zajedničko, treba srušiti partizansko spomen-obilježje i ugraditi u jedinstvenu arhitektonsku cjelinu, a da bi se to učinilo bilo je neophodno obaviti javnu raspravu i dobiti saglasnost SABNOR-a TK, UABNOR-a Lukavac, Komisije za zaštitu, korištenje i obnovu kulturno-historijskog naslijeđa općine te građana Mjesne zajednice Puračić, što nije učinjeno.

Jer, rješenja su mogla biti različita: da se postojeće sruši, pa ukomponuje u cjelinu, da se ne ruši, da se izmjesti na neku drugu lokaciju. Time bismo izbjegli sve nesporazume i Puračiću, općini Lukavac i BiH darovali kulturno-historijski objekat koji ova sredina zaslužuje.

Na kraju, izražavamo svoje nezadovoljstvo načinom na koji se, jer se time povređuju norme ljudskih prava i skrnavi dignitet institucija odgovornih za zaštitu historijskih spomen-obilježja. Pozivamo odgovorne iz općine Lukavac da održe radno-konsultativni sastanak sa svima koji su neposredno vezani za ovu aktivnost /i problematiku/ i usaglase ono što se u ovoj fazi izgradnje spomen-obilježja usaglasiti može. Time nipošto ne mislimo da se obustavlja rad, već da dio obilježja koji se odnosi na period 1941.-1945.godina sačuva sve svoje predašnje segmente.

U namjeri da naša saradnja u narednom periodu, u svakom pogledu, bude na odgovarajućoj visini, nosioce izgradnje spomen-obilježja i građane Mjesne zajednice Puračić i općine Lukavac srdačno pozdravljamo.

Lukavac, novembar 2019.

OO SDP BiH Lukavac