Svježe vijesti:

ROĐENI DA NE ŠUTIMO, ROĐENI DA MJENJAMODanas, 04.11.2019. Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH) slavi svoj 12-ti rođendan. Povodom rođendana ASuBiH-a, podsjećamo na probleme srednjoškolaca među kojima su:


-ZASTARJELI NASTAVNI PLAN I PROGRAM                                                                                      -NEADVEKVATNE UČIONICE                                                                                                   -ZASTARJELA OPREMA                                                                                                                         -NEDOSTATAK PRAKTČNE NASTAVE
-NERAZVIJANJE KRITIČKOG MIŠLJENJA UČENIKA
ASuBiH je nevladina, nepolitička i neprofitna organizacija koja se kroz svoje aktivnosti i projekte zalaže za poboljšnje statusa srednjoškolaca u BiH, te ujedinjuje sve srednjoškolce u državi.
Organizacija je osnovana 04.11.2007.god. u Sarajevu na Generalnoj Skupštini gdje je prisustovalo oko 250 srednjoškolaca.
Danas organizacije broji preko 1700 srednjoškolaca koji djeluju preko 65 Lokalni timova, među kojima je i LT Lukavac.
Najveću aktivnost koju je LT Lukavac odradio je „Socijalni Dan 2019“.  To je bio dan kada su srednjoškolci  svoje školske klupe zamjenili za radna mjesta. Ukupno 27 srednjoškolaca iz EHŠ i EMŠ imali su priliku da na jedan dan svoje školske klupe zamjene za radna mjesta, kod deset poslodavaca. Dok je u BiH ukupno 2094 srednjoškolca radilo za „SD2019“. Osim toga LT je odradio još par aktivnosti, te sprema nove.
Socijalni dan je možemo ga slobodno nazvati evropski projekat (jer osim u BiH realizuje se u još nekim Evropskim državama kao što su: Italija, Njemačka, Srbija, Norveška...) koji srednjoškolcima, na jedan dan, daje priliku da zamjene školske klupe radnim mjestima. Na ovaj način srednjoškolci stječu svoje prvo radno iskustvo, pruža im se prilika da teorijsko znanje primjene u praksi, ali i mogućnost da odlaskom na radno mjesto donesu odluku o njihovom budućem zanimanju. U BiH se sprovodi već četvrtu godinu zaredom.
Poslodavci u Lukavcu za Socijalni dan 2019 su bili:
FABRIKA CEMENTA LUKAVAC
LOVRIC&CO
KNJIŽARA „SIDRAN“ LUKAVAC
Ribarnica „GB“
HENDY
IMEL
AK Nisad Omerović
Opština Lukavac
Frizerski Salon TREND
SODA
Poslodavci su za svakog srednjoškolca uplatili minimalnu dnevnicu od 20KM,  koji ide u Fond Socijalnog Dana. Prošle godine (Socijalni Dan 2018) smo skupili oko 21.000 KM, što je prilično mnogo kad uzmete u obzir da organizaciju isključivo vode srednjoškolci. Iako smo očekivali između 1600-1700 radni mjesta ove godine imali smo čak 2094 radna mjesta, te se nadamo da će taj broj još više povećati iduće godine. 
Neke od ASuBiH-ovi aktivnosti:
ASuBiH je pokrenuo inicijativu pod nazivom "I kopija vrijedi" u cilju poboljšavanja mogućnosti srednjoškolcima pri upisu na fakultete u našoj državi. 
Veliki problem učenicima srednjih škola predstavlja nemogućnost predavanja dokumenata i apliciranje na više od jednog državnog fakulteta u isto vrijeme. Razlog ovome jeste što u Zakonu o obrazovanju stoji da "srednjoškolci pri upisu na fakultet moraju predati orginalne dokumente (svjedodžbe/diplome)". Zbog ovog problema desi se da srednjoškolci ne upišu željeni fakultet i uskraćuje im se mogučnost koju imaju svi srednjoškolci u drugim državama. ASuBiH je uspjela incijativu realizovati u Sarajevu, Bihaću, Zenici, Tuzli, te Sveučilište u Mostaru, nadamo se da će uskoro biti realizovana u čitavoj BiH.
17.11.  Međunarodni dan srednjoškolaca je dan kada srednjoškolci cijelog svijeta stavljaju fokus javnosti na svoje probleme. Ovaj dan se obilježava u znak sjećanja na studentske proteste koji su održani u Pragu 17.11.1939. godine gdje su studenti protestovali protiv nacističke okupacije, te su streljani bez prethodnog suđenja. ASuBiH ove godine obilježit će deveti put zaredom Međunarodni dan srednjoškolaca.
Osim ovih realizje se još mnogo aktivnosti, kao što su: Dan Mladih, Dan Volontera, edukacije srednjoškolaca...
Pozivamo sve srednjoškolce da nam se pridruže, te sve NVO da nam se jave ako su zainteresovane za suradnju. Možete nas kontaktirat na e-mail asubih.lukavac@gmail.com ili putem Instagrama @asubih.lukavac , možete i direktno kontaktirati ASuBiH u Sarajevu na mail asubih@yahoo.com .
Hvala L T K.INFO, RTV Lukavac, EMŠ Lukavac, EHŠ Lukavac, MSŠ Lukavac. I naravno svim poslodavcima koji su obezbjedili radna mjesta za SD2019.
#asubihslavi12godina

ASUBIH