Svježe vijesti:

Predstavljen rad bezbolnog porođaja na UKC Tuzla


Bezbolni porođaj koji se provodi u JZU UKC Tuzla, sa primjenom regionalne analgezije za prirodni porođaj i spinalne anestezije za carski rez, aktuelna je tema za populaciju ali i za zdravstvene profesionalce iz ove oblasti.Porođajna analgezija uspješno implementirana u Univerzitetkom kliničkom centru Tuzla je omogućila sigurniji i lakši porod za majku.

Tu je i primjena spinalne anestezije koja je omogućila budnost porodilje tokom carskog reza, što omogućava kontakt majke sa djetetom i rano započinjanje dojenja, te bolju kontrolu bolova nakon porođaja.

Za Prim.dr Denisa Odobašića, jednog od prvih akušerskih anesteziologa u Bosni i Hercegovini, koji je obavio edukacije u školama akušerske anestezije u regionu 1. Simpozij anesteziologa i reanimatologa u FBiH sa međunarodnim učešćem bio je prilika izlaganja o Projektu bezbolnog porođaja u UKC Tuzla i ostvarenim rezultatima.

Učesnici simpozija bili su anesteziolozi iz BiH, Hrvatske, Švedske, Turske, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Slovenije i Bugarske.

U svom radu Primarijus Odobašić, koji se aktivno bavi primjenom novih procedura uvedenih u okviru Projekta bezbolnog porođaja u UKC Tuzla, predstvio je kolegama put razvoja s posebnim akcentom na stalnu edukaciju.

‘Neophodno je pored edukacije anesteziologa, obaviti edukaciju kompletnog osoblja Klinike za ginekologiju i akušerstvo, te uvesti standardne postupke prilikom primjene novih procedura u bezbolnom porođaju’, rekao je dr. Odobašić.

Prema riječima Prim.dr Odobašića uspostavljanje saradnje sa neprofitnom humanitarnom Američkom organizacijom Kybele, bio je pokretač razvoja i postizanja rezultata u ukc Tuzla. „Briljantni rezultati ne pojavljujuse slučajno. Strpljenje,usredsređenost na ideju i požrtvovanost u učenju“ – R.Šarma

“U periodu, nešto više od 2,5 godine, na Klinici za ginekologiju i akušersvo UKC Tuzla obavljeno je 676 bezbolnih porođaja, a carskim rezom u spinalnoj anesteziji završena su 424 porođaja su podaci koji govore da su primjene novih procedura dobro prihvačene”, rekao je Prim. dr Denis Odobašić.

U okviru sesije Specifičnih tema na simpoziju obrađeno je nekoliko tema iz oblasti akušerske anestezije i predavanja su održali vrlo stručni pozvani predavaći. Tema „Trauma u trudnoći“, Mirjana Kendrišić, i „ERAS protokol za porođaj carskim rezom“, Borislava Pujić.

Okupljanje stručnjaka ima rezultate Izložene teme otvorile su i priliku za diskusiju, razmjenu znanja i iskustava, te da su ostvareni dobri rezultati u primjeni novih procedura poticaj u daljem razvijanju takvih ideja.

Izvor: Tuzlanski.ba