Svježe vijesti:

"Velika pobjeda Islamske zajednice" - Kavazović izabran na još jedan mandat za reisa


Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović koji je danas izabran na još jedan sedmogodišnji mandat u obraćanju nakon izborne sjednice Sabora zahvalio se sabornicima na glasovima, a uslijedile su i brojne čestitke. Kavazović je dobio 291 glas, dok je njegov protukandidat Muamer Zukorlić dobio 82 glasa.Kazao je da je ovo “velika pobjeda Islamske zajednice”.

“Želim kazati da sam sretan i zadovoljan da je Islamska zajednica završila ovaj ciklus izbora. Nastojali smo da sačuvamo demokratičnost i otvorenost procesa izbora. Imali smo priliku predstaviti se biračkom tijelu i oni su danas odlučili”, kazao je Kavazović.

Reis Kavazović je potcrtao da je proces izbora bio transparentan.

“Mi živimo i radimo sa drugima i drugim vjerskim zajednicama i trebamo unaprjeđivati odnose i služiti dobru. Islamska zajednica treba da bude na putu dobra, da se suprotstavlja onome što nije dobro, da bude na određeni način korektiv”, istakao je Kavazović dodavši da IZ ne treba mijenjati “kurs već brzinu u radu”.

Kavazović je danas predstavio i svoj program rada u kojem je istakao autentičnost, otvorenost i solidarnost kao ideje vodilje u radu. Naveo je da će nastaviti razvijati evropski identitet Islamske zajednice kao autohtone evropske zajednice muslimana, preuzimajući dio odgovornosti u predstavljanju islama u Evropi.

Husein ef. Kavazović, koji funkciju reisu-l-uleme obnaša od 2012. godine, rođen je 3. jula 1964. godine u Jelovče Selu kod Gradačca.

Osnovno obrazovanje je stekao u rodnom mjestu, a Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu je završio 1983. godine. Na Šerijatskom fakultetu Univerziteta Al-Azhar u Kairu je studirao u periodu od 1985. do 1990. godine. Magistarski rad i doktorsku disertaciju odbranio je na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, iz područja šerijatskog prava.

Obavljao je funkciju muftije tuzlanskog u periodu od 1993. do 2012. godine, a u članstvo Sabora Islamske zajednice Republike Bosne i Hercegovine izabran je prije izbijanja rata u Bosni i Hercegovini.

Nedugo nakon imenovanja na poziciju muftije tuzlanskog, zajedno s još devet članova delegacije Okruga Tuzla biva zarobljen u Konjicu i odveden u logor HVO-a, a odatle predat u logor Vojske bosanskih Srba. Nakon sedam mjeseci ponovo je na slobodi i vraća se u Tuzlu. Tokom obavljanja pozicije muftije tuzlanskog i reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini učestvovao je na brojnim naučnim konferencijama u domovini i svijetu. Autor je nekoliko knjiga i studija iz različitih oblasti islamskih nauka a naročito šerijatskog i komparativnog prava.

Govori arapski jezik i služi se engleskim jezikom.

(TIP/Nap)