Svježe vijesti:

Tuzlak Denis Bećirović (SDP): ‘U Srebrenici na lokalnim izborima 2020. moramo osigurati jedinstven nastup svih političkih stranaka koje priznaju da je u Srebrenici počinjen genocid’


U Srebrenici na lokalnim izborima 2020. godine moramo osigurati jedinstven nastup svih političkih stranaka koje priznaju da je u Srebrenici počinjen genocid nad Bošnjacima. Srebrenica treba biti corpus separatum unutar države Bosne i Hercegovine u političkom, pravnom i svakom drugom smislu, mišljenja je Tuzlak Denis Bećirović ( SDP)

˝U Srebrenici, kao i u drugim gradovima i općinama u Bosni i Hercegovini, postoje političke, ideološke i druge razlike među političkim strankama. Međutim, s obzirom da je sudski utvrđeno da je Srebrenica jedina mjesto u Evropi gdje je nakon Drugog svjetskog rata počinjen genocid glavna razdjelnica među političkim strankama ne smije biti ni političke, ni ideološke, ni nacionalne, ni vjerske prirode. Sve dok je na sceni anticivilizacijsko negiranje sudski utvrđenih činjenica glavna linija razgraničenja među političkim strankama mora biti pitanje priznanja počinjenog genocida. Dakle, u Srebrenici postoje političke stranke koje priznaju počinjeni genocid i one koje ne priznaju. Smatram da i SDP BiH mora biti među onim strankama koje se bezrezervno, udruženo i sistematski bore protiv negatora genocida˝, smatra Bećirović i dodaje: ˝Kao predlagač Prijedloga zakona o dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, u kojem sam predlagao zabranu negiranja, poricanja i minimiziranja zločina genocida, holokausta, zločina protiv čovječnosti, ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, da se moramo organizovano i principijelno boriti protiv svih oblika negiranja i poricanja genocida. Poricanje genocida u literaturi se označava kao „posljednja faza u izvršenju jednog genocida”. Poricatelji genocida imaju za cilj da zadaju posljednji udarac svojim žrtvama – da negiraju, minimiziraju, trivijaliziraju, odobravaju ili opravdavaju zločin i na taj način liše žrtve makar i posthumne istine˝.

Kazneno djelo
Prema njegovim riječima, slične negativne pojave brojne zemlje odlučile su proglasiti za kazneno djelo. ˝Trenutno, čak 11 zemalja Europske unije (Austrija, Belgija, Češka, francuska, Njemačka, Italija, Italija, Litve, Poljska, Poljska, Slovačka, Slovačka, Slovačka, Slovačka i Švicarska), pišu na o holokausta i druge vrste genocida ili kriminala protiv čovječanstva kao kazneno djelo. Europska unija je također napravila korake ka prevenciji genocida od genocida. Prva zajednička akcija 98/443 / Jha je planirano da bude proglašena krivim dijelom u svim državama članicama. Onda je 2001 godine napravljen prijedlog za je odluku o borbi protiv rasizma i ksenofobije. U ovom dokumentu ponašanje koje se smatra rasistički i ksenofobičnim uključuje: ‘javna podrška genocida ili kriminala protiv čovječanstva kako definiraju u statusu međunarodnog kaznenog suda’. Ovaj prijedlog je usvojio Europski parlament 23/05/2002˝, istakao je Bećirović.
‘Negiranje historijskih činjenica može rezultirati novim genocidom’
Negiranje historijskih činjenica, koje su i sudskim presudama i političkim odlukama potvrđene, može rezultirati novim genocidom.˝ Bez pouka iz prošlosti, bez istine i pravde, nema bolje budućnosti. Kakvu budućnost možemo očekivati bez pravde i istine? Onima koji negiraju genocid bilo bi bolje da se suoče s istinom, kako bi i njihova djeca imala sigurniju, bolju budućnost. Bolja budućnost zasnovana na učenju o genocidu, na institucionalizaciji kulture pamćenja, na istini i pravdi nema alternative˝, navodi Tuzlak.
Kako je istakao, problem genocida je problem cijelog čovječanstva. ˝Na isti način, genocid protiv Bosne u Srebrenici, sigurnoj zoni Ujedinjenih naroda, srpnja 1995 godine, treba gledati na europskoj i svjetskoj razini, u sklopu međunarodnog prava, Ujedinjenih naroda, Europske unije. Priznanje genocida u Srebrenici predstavlja temelj mira u Bosni i Hercegovini i regiji, temelj bolje zajedničke budućnosti Bosne i Hercegovine i temelj na integracije Bosne i Hercegovine˝, zaključio je Bećirović.