Svježe vijesti:

Operacija kino stiže u Lukavac


Operacija kino, putujuće kino Obala Art Centra u suradnji sa Sarajevo Film Festivalom, izvan
festivalskih datuma, publici širom gradova u Bosni i Hercegovini nudi iskustvo gledanja festivalskih filmova! I sve to uz besplatan ulaz za posjetitelje.Idući ususret svojoj publici ovog mjeseca, Operacija kino dolazi u Žepče, Lukavac, Zvornik,
Bratunac, Srebrenicu, Mrkonjić Grad, Trebinje i Posušje sa nagrađivanim filmovima Hladni
rat, Pawela Pawlikowskog i Moje nevjerovatno ljeto sa Tes, Stevena Wouterlooda. Sve
projekcije počinju u 20 sati.

OK turneja je u Lukavcu 7. i 8. oktobra. Publika u Lukavcu 7. oktobra u 20 sati ima
priliku pogledati Hladni rat, Pawela Pawlikowskog, a 8. oktobra u 20 sati Moje nevjerovatno ljeto sa Tes, Stevena Wouterlooda. Projekcije se održavaju u Centru za kulturu Lukavac, a ulaz je slobodan!
Operacija kino se odvija u partnerstvu sa Ambasadom Švicarske u Bosni i Hercegovini i dm drogerie markt Bosna i Hercegovina.
Film Hladni rat Pawela Pawlikowskog, ovogodišnjeg dobitnika Počasnog Srca Sarajeva 25. Sarajevo Film Festivala, nagrađen je za najbolju režiju na festivalu u Cannesu 2018. godine i uz ogroman interes publike otvorio je prošlogodišnji, 24. Sarajevo Film Festival. Pawlikowski je 2015. osvojio Oscara za najbolji strani film za film “Ida”, koji je prije toga prikazan na 20. Sarajevu Film Festivalu i oduševio publiku.
Moje nevjerovatno ljeto sa Tes, debitantski dugometražni film nizozemskog reditelja Stevena Wouterlooda, prikazan je na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu gdje ga je publika u Dječijem programu proglasila najboljim.
Temeljen na nagrađivanom romanu Anne Woltz, omiljene nizozemske spisateljice mladih, ovaj je film dobitnik specijalnog priznanja žirija programa Generation Kplus ovogodišnjeg Berlinalea. Film je dobitnik međunarodne Emmy Kids nagrade i nagrade na Toronto Kids Int. Film Festivalu.

O FILMOVIMA:
HLADNI RAT / COLD WAR
Pawel Pawlikowski
Poljska, Francuska, Velika Britanija, 2018, 82 min.
Uloge: Joanna Kulig, Tomasz Kot, Borys Szyc

Film HLADNI RAT govori o strastvenoj ljubavnoj priči između dvoje ljudi koji se zbog
različitog porijekla i temperamenta na prvi pogled čine nespojivima, ali su ipak sudbinski
predoređeni jedno za drugo.
MOJE NEVJEROVATNO LJETO SA TES / MY EXTRAORDINARY SUMMER WITH TESS
Steven Wouterlood
Holandija, Njemačka, 2019, 84 min.