Svježe vijesti:

LUKAVAC: BLIŽE SE IZBORI! DA LI ĆEMO PLJUVATI JEDNI DRUGE ILI KONKRETNIM PROGRAMIMA I PRIJEDLOZIMA PRIDOBITI NAKLONOST GRAĐANA?


Bliže se lokalni izbori!!! Postavlja se pitanje da li se pišu provedivi programi za ekonomski rast i razvoj Lukavca i općine u cjelini, kako bi se zaustavilo migriranje stanovništva? Ili će se samo, kao i do sada olajavati "oni drugi" i na taj način prividno prikazivati da smo "mi" kao nešto bolji?

Pitanje, kroz nekoliko primjera, postavlja se svim političkim subjektima koji djeluju na području općine Lukavac, kako bi građani, na osnovu pisanih dokumenata i programa, elaborata i studija mogli procijeniti kome dati svoj glas?

1. PITANJE ZAGAĐENJA I IZNALAŽENJE ADEKVATNOG NAČINA RJEŠAVANJA NA DUŽE VRIJEME?

2. EKONOMSKI RAST I RAZVOJ OPĆINE LUKAVAC?

3. PRIVLAČENJE DOMAĆIH I STRANIH INVESTITORA DA ULAŽU NA OPĆINI LUKAVAC?

4. ZAPOŠLJAVANJE?

5. JEZERO MODRAC I RIJEKE NA NAŠOJ OPĆINI?

6. VODOSNADBIJEVANJE GRADA I SVIH MJESNIH ZAJEDNICA?

7. CRPLJENJE SREDSTAVA IZ EVROPSKIH, FEDERALNIH I KANTONALNIH FONDOVA KROZ IZRADU NAMJENSKIH PROJEKATA?

8. POBOLJŠANJE ZDRAVSTVENOG I OBRAZOVNOG SISTEMA, SOCIJALNA POLITIKA?

9. POBOLJŠANJE I RAZVOJ SPORTA I STIMULISANJE SPORTSKIH KOLEKTIVA NA RAD S MLADIMA?

10. INFRASTRUKTURNI RADOVI NA OPĆINI LUKAVAC? 

Pitanja je još mnogo, ali!?

Bolna tačka i ono za šta se većina hvata u ispraznim pričama jeste zagađenje vode, zemlje i zraka. Međutim da bi se i načela tema konkretnijeg rješavanja ovog problema, prvo se mora dati akcenat na podizanje ekonomskog standarda građana općine Lukavac, da ne kažem pitanje egzistencije što je u biti jedan od glavnih razloga odlaska i mladih i starijih.

NEOPHODNO je obezbijediti bolji standard i veći broj radnih mijesta na općini Lukavac privlačenjem investitora (bili oni strani ili domaći) koji će ulagati na općini Lukavac. Međutim investitori nailaze na barijeru jedne od najkomplikovanijih i najskupljih administracija općine Lukavac. Ruku na srce Prof. dr. Edin Delić, dolaskom na mjesto načelnika Lukavca napravio je prilično dobar pokušaj, koji je doveo i do pojedinih pomaka u administraciji i procedurama. Činjenica je da zbog nedostatka sluha unutar većine u Vijeću nije došlo do značajnijeg pomaka, da li zbog političkih razlika ili nedostatka političke mudrosti, sve jedno je. Ono što je jasno je to da su na gubitku građani općine Lukavac, pripadnici svih političkih opcija.

Svojevremeno sam načelniku Deliću, predlagao takozvani "Jednošalterski sistem" kakav je proveden na općinskim nivoima u Makedoniji. (Radi se o "šalteru" gdje sa ličnom kartom i nazivom firme koju želite osnovati dođete i predate neophodne informacije. Općinska administracija rješava dobivanje svih potrebnih dozvola i neophodne papirologije i sve to traje 7 - 10 dana. Makedonija je to dovela, reći ću do savršenstva po uzoru na brojne zemlje EU i sve to vas kod njih košta 10 eura. Razlog tome je što se općina, pa samim tim i njena administracija finansira od budžeta a budžed se puni od poreza realnog sektora. Na taj način je zatvoren krug isplativosti dobivanjem novog investitora koji će zapošljavati 100 ili 1000 radnika i dugoročno plaćati porez na sve ostale usluge zbog boravka i rada na našoj općini. 

Primjera radi, ako se ne varam određena taksa na zemljište na kome želite graditi na općini Lukavac iznosi 50 KM po 1m kvadratnom. Za neku proizvodnu parcelu od 2000 m2 uplatit ćete 100.000.00 KM takse koja ne postoji u Živinicama ili Gračanici. Evo jednog od razloga zašto na našu općinu ne dolaze investitori. A zamislite da u Sprečkom polju uredite neku parcelu, naspete, uradite osnovnu infrastrukturu i kao takvu je nudite na tržištu ulagača za 10 eura uz adekvatne ugovore. Bilo bi to primamljivo pravim svjetskim kompanijama koje bi došle i dugo, dugo zapošljavale i ostavljale porez općini Lukavac i BiH u cjelini.

Prvo pitanje svim političkim subjektima je da li imaju želju, mogućnosti i stručne osobe koje će izraditi program za provođenje i omogućavanje provođenja ovakvog ili sličnog programa na nivou općine. Obzirom da su slični programi već davno provedeni u zemljama EU u koje iseljavamo tražeći egzistenciju svojoj porodici?

Mislim kako je matematika svima postala jasna. ( Nedostatkom radne snage plate su postale veće, primjerice rad u ugostiteljstvu, trgovini, građevinarstvu... Olakšicama za investitore i otvaranjem većeg broja radnih mjesta automatski se povećava naplata poreza i mogućnosti povećanja plata budžetskim korisnicima ). Politička opcija koja bi izradila i predstavila program koji će omogućiti "veće plate i veći izbor radnih mjesta" na našoj općini, vjerujem da bi dobila pored izbora načelnika i većinu u Općinskom vjeću, te na taj način mogućnost provođenja neophodnih odluka za provođenje svog programa.

Obzirom da je ovo ključno pitanje i direktno vezano za brojna prethodno navedena pitanja poput zapošljavanja, ekonomskog razvoja općine, privlačenja investitora ali i zagađenja, u ovom prvom tekstu ću se dotaći djelimično pitanja zagađenja.

ZAŠTO su investitori i nova radna mjesta usko vezani sa zagađenjem Lukavca? 

Lukavac je idustrijski grad koji je nastao kao mjesto boravka radnika koji rade u teškoj industriji tri proizvodna giganta koji su izgrađeni na tom mjestu zbog odgovarajućeg geostrateškog položaja ( blizine rijeke, dovoljno prostora, kako se poslije ispostavilo mogućnosti akumulacije jezera Modrac i brojnih drugih). Sve ostalo je došlo naknadno kao prateća ifrastruktura gikantima koji su uz rudnik Šikulje svojevremeno zapošljavali skoro 10.000 radnika. Naravno da je kroz okolinske, vodne i ostale ekološke dozvole važno težiti tome da dio zarađenih sredstava ostavljaju i ulažu u čišću okolinu težeći evropskim standardima. ALI NIKAKO se ne smije pominjati zatvaranje ovih proizvodnih pogona prije nego se stvore osnovni preduslovi za to. Kao osnovni preduslov nameće se obezbjeđivanje dovoljnog broja radnih mijesta za radnike tih proizvodnih pogona, ali na način da se stvori klima da sami teže prelasku u te "nove" proizvodne gigante koji ne zagađuju zbog npr. visine primanja, boljih uslova rada, čistijeg i zdravijeg radnog okruženja. Bit ću sarkastičan ili realan "dovedite "MICROSOFT",  "AUDI", "Ledo" ili neku tvornicu čokolade" koje će zapošljavati novih 1000 - 2000 - 3000 radnika uz adekvatno primanje, tek onda usljed nedostatka radne snage na općini Lukavac zbog snažnog razvoja i ako stvorite/mo klimu da kao i zemlje EU uvozimo radnu snagu na općini Lukavac, tada se može razmišljati o strožijim kriterijima "zagađivačima", a možda i sami odu!? Tema zagađenja nije sama industrija, tako da ćemo o ovom problemu govoriti u nekom od narednih tekstova.

Sve u svemu bez trunke prigovora bilo kome, uz pohvale načelniku Deliću za do sada učinjene pomake, po mom skromnom mišljenju OPĆINSKA TROMA I SKUPA ADMINISTRACIJA je preduslov za početak rješavanja bilo kojih od brojnih problema ali i iseljavanja stanovnika općine Lukavac.

 KOLUMNA je stav idividualnog pojedinca koji kroz pisani tekst izražava svoj stav ili pogled na stvarnost. Kroz KOLUMNU Admir Memić u narednom periodu ću se osvrnuti na brojna pitanja koja se nameću u sadašnjosti, prošlosti i budućnosti, iznoseći svoje stav i mišljenje. Namjera nije niti želim da bude prozivanje bilo koga za "ne" učinjeno, već isključivo sugestija mene kao "neukog pojedinca za većinu tema" onima koji NAS planiraju voditi ovo vrijeme do izbora i naredne četri godine. Nadam se kako će svojim tekstovima i razmišljanjem probuditi svijest i vas građana da dajete konkretne prijedloge za poboljšanja, ali i vodeće političke subjekte potaći da se nadmeću boljim programima za dobrobit građana općine Lukavac, a ne kako je to do sada u većini slučajeva bilo "blaćenjem" protivnika i populističkim parolama.

Pa neka pobjedi BOLJI!?

Kolumna: Admir Memić