Svježe vijesti:

Klub poslanika SDP-a u Skupštini TK: Brutalno kršenje Poslovnika o radu Skupštine TK od strane neustavno izabranog predsjednika i ‘trgovačke skupštinske većine’ napravljene na ‘trgovini mandatima’


Klub poslanika SDP-a u Skupštini Tuzlanskog Kantona izrazio je veliko nezadovoljstvo i nevjericu zbog načina rada i vođenja 10. sjednice Skupštine TK. Kao su istakli,  na ovoj sjednici ponovo su prisustvovali brutalnom kršenju Poslovnika o radu Skupštine TK od strane, prema njihovim riječima,  neustavno izabranog predsjednika Skupštine TK  i  ‘trgovačke skupštinske većine’, napravljene na ‘trgovini mandatima’.

˝Pomenuti su  ponovo zaključkom kršili Poslovnik Skupštine TK i tako onemogućili poslanike Skupštine TK da postavljaju poslanička pitanja i pokreću inicjative  na koje imaju pravo po Poslovniku o radu Skupštine. Očigledno da na taj način parlamentarna većina želi od očiju javnosti sakriti nezakonite radnje koje su činili u zadnjem periodu da bi namiri koalicione partnere u trgovačkoj većini.Naročito sramnim i nedoličnim smatramo podnošenje, nazovi  Izvještaja, od strane ministra Šakića , koji je u nepune dvije minute paušalno i nepripremljeno informisao Skupštinu o utrošku oko tri milona maraka za poticaje u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, i to na način da je najviše vremena od pomenutih dvije minute  koristio da na vulgaran i nekulturan način omalovažava Skupštinu TK, zastupnike u Skupštini TK, ali i građane Tuzlanskog Kantona koje je uskratio za konkretne informacije o utroški tri miliona budžetskih sredstava˝, navode iz Kluba poslanika SDP-a u Skupštini TK.

Prema njihovim riječima, kap koja je prelila čašu, poslije koje je Klub zastupnika SDPBiH u Skupštini TK napustio sjednicu Skupštine,  je  ponovno grubo kršenje Poslovnika i uskraćivanje prava na pauzu od strane neustavno izabranog predsjednika Skupštine, uz obrazloženje da im se žuri.

˝Posebno želimo obavijestiti javnost da je Klub SDP, do napuštanja  sjednice Skupštine Tuzlanskog Kantona, glasao  za: Zakon o izmjenama Zakona o izvršenju Budžeta Tuzlanskog kantona za 2019. godinu, Nacrt Zakona o zaštiti kulturne baštine  i  Nacrt Zakona o izmjenama i  dopunama Zakona o robnim rezervama Tuzlanskog kantona, kao i za  Odluku o davanju  saglasnosti na Odluku Vlade Tuzlanskog  kantona o izmjeni Odluke, a koja se tiče kredita za vodosnadbjevanje Gradačca. PROTIV smo glasali o  Izvještaju o realizaciji novčanih podrški u poljoprivredi  i ruralnom razvoju u 2018 godini˝, saopćili su iz Kluba poslanika SDP-a u Skupštini TK.

(TIP)