Svježe vijesti:

J:P. Rad Lukavac odgovorio na istup Edina Delića


Direktor J.P. Rad Lukavac Osmić Nehrudin javno je odgovorio na istup Načelnika Općine Lukavac Edina Delića koji možete pronaći na kraju teksta.ODGOVOR J.P. RAD d.o.o. LUKAVAC NA ISTUP NAČELNIKA OPĆINE LUKAVAC OD 04.10.2019. GODINE
Tvrdnje Načelnika općine Lukavac Edina Delića o nezakonitostima, zatvaranju i na kraju nestanku J.P. RAD d.o.o Lukavac kako se približavaju općinski izbori doživljavaju kulminaciju. Ne treba braniti građane Lukavca ni od koga, ne treba im davati lažnu nadu i obećanja iznoseći tako neistine i laži jer građani slobodno razmišljaju i iznose komentare o svemu što ih interesuje. Građanima trebaš obezbjediti Načelniče ono što si obećao, a izgleda da uskoro nećeš ni plaće radnicim općine Lukavac moći isplatiti.
Općinsko vijeće ti je Načelniče odobrilo iznos od 500.000,00KM na ime revitalizacije cjevovoda vodovoda Toplice ali kako ih uložiti u popravke cjevovoda koji nije tvoje vlasništvo već općine Tuzla. Za to ti je naravno krivo komunalno preduzeće, a vjerovatno i za izgradnju fabrike pitke vode jer ti je Općinsko vijeće jednoglasno podržalo starategiju izgradnje još u decembru 2018 godine, a od fabrike ni traga. Da je direktor J.P. RAD d.o.o. Lukavac postupio po tvojim uputama i lažima preduzeće bi platilo GIKIL-u po većim cijenama oko 3.000.000,00KM više za isporučenu vodu gradu Lukavcu. Na tvoju žalost Načelniče tačno 25.09.2019 godine pred općinskim sudom u Tuzli sačinjen je zapisnik br: 32 0 PS 247425 15 PS i usaglašena nagodba između J.P. RAD d.o.o. Lukavac i GIKIL-a Lukavac koja glasi:
„STRUČNI TIMOVI TUŽITELJA I TUŽENOG NAKON ODRŽANIH BROJNIH SASTANAKA USAGLASILI SU SE O NAGODBI, TAKO ŠTO ĆE ZA PERIOD ZA KOJI SE ODNOSI TUŽBA, A I U BUDUĆE, BITI UTVRĐENA RANIJE POSTOJEĆA CIJENA OD 0,3232 KM ZA JEDAN METAR KUBNI VODE BEZ PDV-a, TE DA SU U TOJ CIJENI OBUHVAĆENE I KOLIČINE KOJIMA RASPOLAŽE TUŽENI ODNOSNO NJEGOV OSNIVAČ OPĆINA LUKAVAC“.
Da pojasnimo građanima općine Lukavac. Direktor J.P. RAD d.o.o. Lukavac nije načinio štetu preduzeću, koju bi načinio da je poslušao laži i podlegao pritiscima Načelnika Edina Delića, već je spasio oko 3.000.000,00KM, koje će ostati kao prihod J.P. RAD d.o.o. Lukavac.
Pa zamislite da sam kao Načelnik kazao da ću JOŠ ODLUČNIJE BRANITI ZAKONITOST I INTERESE GRAĐANA, a onda na kraju to postane laž pred otvaranje predizborne kampanje.
Moj posao je gospodo rukovođenje i upravljanje imovinom i resursima J.P. RAD d.o.o Lukavac, i moj posao jeste da radim u interesu građana Lukavca, a ne da dajem zakletve koje ću onda prekršiti. Uprava komunalnog preduzeća štiti preduzeće od tvoje pohlepe za vlašču, od tvojih malverzacija i laži, koje bi pod tvojom komandom uništile ovo preduzeće Načelniče za nekoliko mjeseci. To si htio na zadnjim sjednicama Općinskog vijeća u pokušaju formiranja paralelnih preduzeća sa istim djelatnostima. A ti znaš zašto Načelniče.
Da ne zaboravim pohlepni Načelniče koji bi radije prihod od vodovoda Toplice ostavio Tuzli nego ga ustupio J.P. RAD d.o.o Lukavac, prepuštamo ti ga u cjelosti ako će on ostati u Lukavcu, ali već je poznata stvar da taj prihod ne možeš naplatiti od vodovoda Tuzla jer opština nije vodoprivredno preduzeće, a da bi i ostvario taj prihod moraš ispostavit poresku fakturu što općinu Lukavac automatski ubacuje u sistem zakona o PDV-u. Tada dolazi na naplatu tvoje neznanje i nestručnot a prije svega pohlepa za novcem Načelniče. Tada na snagu stupaju zakoni koje ti ne poznaješ i ne poštuješ pa tvoja tvrdnja da ćeš braniti zakonitost postaje najbrutalnija laž. Usput ako nisam u pravu pitaj svoje ekonomiste ili možda poresku upravu koja ti je 24.09.2018. godine, dala sledeći odgovor na Vaš upit.
„SHODNO NAVEDENOM, UKOLIKO U PREDMETNOM SLUČAJU ORGAN LOKALNE SAMOUPRAVE – OPĆINA, USTUPA KAKO JE U UPITU NAVEDENO, PRAVO ZAHVATANJA PITKE VODE JAVNOM KOMUNALNOM PREDUZEĆU, TADA SE RADI O OPOREZIVOM PROMETU USLUGA U SKLADU SA ČLANOM 8. ZAKONA I ČLANOM 17. STAV (4) PRAVILNIKA, TE JE OPĆINA U OBAVEZI DA JAVNOM KOMUNALNOM PREDUZEĆU ZA PREDMETNU USLUGU ISPOSTAVI PORESKU FAKTURU SA OBRAČUNATIM PDV-om NA OSNOVICU UTVRĐENU U SKLADU SA ČLANOM 20. STAV(1) I (8) ZAKONA O PDV-u“.
Pa ispostavi je Načelniče šta čekaš tri godine.
E ovo ti je zakon nesposobni Načelniče, ako Bog da do oktobra 2020 godine.
DIREKTOR
Osmić Nehrudin, dipl.ing.