Svježe vijesti:

Prva umjetna ruka kojom se upravlja mislima u Bosni i Hercegovini


''Prezadovoljan sam jer smo prvi u regiji na Klinici za ortopediju i traumatologiju KCUS-a postigli najbolji rezultat u vraćanju funkcija ugradnjom proteze ruke'', rekao je prof. dr. Đemil Omerović. Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu devetnaestogodišnjem Erminu Omeroviću iz Jajca ugrađena je umjetna ruka kojom upravlja mislima, prva te vrste u regiji. Šef Klinike za ortopediju i traumatologiju KCUS-a prof. dr. Đemil Omerović pojasnio je na press konferenciji u Sarajevu da je to rezultat suradnje struke i znanosti, te posebno tehnologije koja stalno napreduje. 

''Prezadovoljan sam jer smo prvi u regiji na Klinici za ortopediju i traumatologiju KCUS-a postigli najbolji rezultat u vraćanju funkcija ugradnjom proteze ruke'', rekao je Omerović. Pacijent Ermin Omerović izjavio je da je sa tom protezom ponovo samostalan u svakodnevnom životu, ali da će mu trebati još vremena da savlada sve funkcije koje mu pruža. Zahvalio je prof. dr. Omeroviću i svima u KCUS-u na pomoći koju su mu pružili, predstavnicima njemačke kompanije Otto Bock koja je proizvođač proteze, te organizaciji Pomozi.ba koja je prikupljala novac za protezu.

Generalna direktorica KCUS-a prof.dr. Sebija Izetbegović rekla je da joj je čast biti direktorica Cantra u kojem se izvode takve operacije, te da joj je želja da svima kojima je potrebna takva vrsta pomagala to bude sustavno omogućeno. Spomenuto pomagalo se izrađuje individualno za svakog pacijenta i košta oko 110.000 KM.


bljesak.info