Svježe vijesti:

Poslanik SDA u Skupštini TK Bego Gutić opalio ‘političku šamarčinu’ Vladi TK i premijeru Tulumoviću: ‘Ovo je klasičan primjer političke korupcije’


Doskorašnji predsjednik Kluba poslanika SDA u Skupštini Tuzlanskog kantona Bego Gutić u petak je na hitnoj sjednici iznio  teške optužbe na račun Vlade Tuzlanskog kantona i premijera Denijala Tulumovića (SDA) za političku  korupciju.Prema njegovim riječima, Vlada TK je izmjenama finansijskog plana JU Direkcije regionalnih cesta Tuzlanskog kantona pogodovala jednoj firmi iz Živinica koja radi na održavanju cesta i samim time počinila korupciju.

Gutić: ‘Ovo je korupcija’

˝Radi se klasičnom primjeru političke korupcije gdje je izmjenom odluke Vlade TK na vanrednoj sjednici iz budžeta izvučeno oko 800 hiljada KM i prebačeno na privatne račune onih firmi koje se bave održavanjem regionalnih puteva.Važno je kazati da je 800 hiljada KM skinuto sa kapitalih ulaganja i prebacilo se na poziciju tekućeg ljetnog održavanja, košenje trava, čišćenje kanala itd. Ja pitam premijera šta je to bilo hitno da se to uradi, pa se uradilo na vanrednoj sjednici? U posljednje četiri godine na toj poziciji svake godine smo imali 2.100.000 KM. Svake godine su planirane uštede na toj poziciji, između 100.000 i 450.000 KM. Ove godine to dižemo za još 800.000 KM do kraja godine. To je klasičan primjer političke korupcije gdje se pogoduje određenim firmama koje su već sklopile trogodišnje ugovore za tekuće održavanje regionalnih puteva. Ja sam uvjeren da će najviše dobiti i hajrovati od toga firma iz Živinica Abdurahmana Hodžića Hodže (SDA)˝, izjavio je za TIP poslanik Bego Gutić (SDA) za TIP.

Nakon što je Gutić iznio ove teške optužbe na račun Vlade Tuzlanskog kantona, Klub poslanika SDA u Skupštini TK je zatražio pauzu i održao sjednicu Kluba na kojoj nije prisustvovao Gutić. ˝Kolega Gutić kao bivši premijer dobro poznaje navedenu problematiku kao i svi mi. Smatram da su pitanja koje je prodložio izzetno kompleksna i da zahtjevaju posebnu pripremu za sjednicu. Mi nismo to odbacili, već trebamo razmatrati uz pripremu materijala na datu temu˝, kazao je za TIP nedavno imenovani predsjednik Kluba poslanika SDA u Skupštini TK Šekib Umihanić.


Zbunjeni Umihanić 

Na naše pitanje da li je Gutić i dalje dio Kluba poslanika SDA u Skupštini TK i  opasku da nije prisustvovao sjednici Kluba, Umihanić je nevješto odgovorio: ˝Mi smo to uvažili jer ste od kolege tražili izjavu i time je bio zadržan. Odlučili smo da pitanja kolege Gutića ne odbacimo, nego samo da odložimo vremenski. Radi se o kopleksnim pitanjima gdje moramo imati kvalitetniju pripremu u materijalima˝. Istine radi, treba kazati da je Gutić za vrijeme održavanja sastanka Kluba poslanika SDA u Skupštini TK bio u holu sa drugim poslanicima.


Premijer Tulumović sve negira

˝Pozivam svoj Klub i stranku iz koje dolazim da ukoliko bude bilo kakvih koruptivnih radnji koje je uradila Vlada TK da se otvori istraga i da u toj istrazi prvi imenovani bude Denijal Tulumović. Zaustavili smo jedan proces u Direkciji za ceste TK koji u opće nije bio u skladu sa zakonom. Želimo da u budućem radu svi projekti koji su predloženi da budu u skladu sa zakonom. Ako sam uradio bilo kakvu nezakonitu proceduru tražim od Skupštine TK i stranke kojoj pripadam da podignu krivičnu optužnicu protiv mene˝, istakao je premijer TK dr Denijal Tulumović.


Gutić: ‘Premijeru jeste li vi sebe slušali’...

Gutić je premijeru i stranačkom kolegi iz SDA žestoko odgovorio. ˝Ja ne znam premijeru jeste li vi sebe slušali. Kažete da je nešto bilo neregulano kod finansijskog plana Direkcije cesta TK i da ćete se vi zalagati za provođenje zakona. Pa vi ste imenovali za svog savjetnika nepravomoćno osuđenog čovjeka za savjetnika premijera. Gdje vam je tu dostojanstvo i moral? Vi predstavljate građane Tuzlanskog kantona. Kakvu ste poruku poslali građanima? Još ga tamo branite, nije on oženjen, ima tamo problema, pa se napije i potuče u kafani. Ja mislim da vama traba savjetnik koji će vaše izjave artikulisati prema javnosti.˝


Na naše pitanje poslaniku  Gutiću da li se i dalje smatra dijelom Kluba poslanika SDA u Skupštini TK s obzirom na teške optužbe koje je izrekao  prema vlasti koju predvodi stranka SDA u Tuzlanskom kantonu  iz koje sam dolazi, on je odgovorio: ˝Imajući u vidu da je premijer TK u svom ekspozeu u sam vrh prioriteta uvrstio borbu protiv organizovanog kriminala i korupacije, već imamo dva gafa koje je napravila Vlada TK za ova dva mjeseca. Prvi je imenovanje savjetnika premijera koji je osuđen za korupciju, a drugi je izmjena i dopuna finansijskog plana koji se pogoduje određenim firmama koji će raditi posao tekućeg održavanja puteva. Interesantno je da je na posljednoj vanrednoj sjednici Vlade TK jedino izvještaj JU Regionale direkcije cesta TK dobio prolaznu ocjenu. Jedino taj izvještaj nije oboren. Postavlja se pitanje zbog čega i zašto? Ja djelujem u Kluba poslanika SDA u Skupštini TK, ali mi niko ne može osporiti moje pravo da postavljam poslanička pitanja i pokrećem inicijative koje su u interesu građana Tuzalnskog kantona koji su me birali ˝.


˝Ukoliko je tačno da je mijenjan finansijski plan Direkcije cesta TK i da je 800 hiljada KM  prebačeno sa investicija na ljetno održavanje cesta, kao i da je održana hitna sjednica Vlade TK da bi se to uradilo, tu postoje elementi da su navodi koje je iznio poslanik Gutić opravdani. Ja smatram da smo trebali to uvrstiti kao tačku dnevnog reda. Premijer te navode nije demantovao, što samo po sebi nešto govori˝,  izjavio je za TIP predsjednik Kluba poslanika SDP-a u Skupštini TK Dževad Hadžić.