Svježe vijesti:

Novi predsjednik Kantonalne organizacije SDP BiH Tuzla Dževad Hadžić!


Na izvještajno-izbornoj konferenciji, koja je u nedjelju održana u Tuzli, za novog predsjednika Kantonalne organizacije SDP-a Tuzla izabran je Dževad Hadžić iz Kalesije. Izabran je i novi saziv Kantonalnog i Nadzornog odbora, a u narednom periodu slijede izbori članova općinskih i odbora osnovnih organizacija.

Novoizabrani predsjednik Hadžić je kao jedan od prioriteta na kojima će raditi tokom svog mandata istakao vraćanje povjerenja članova, simpatizera i građana TK-a.˝U predstojećem periodu nam predstoji da povratimo povjerenje članova, simpatizera i građana u SDP Tuzlanskog kantona. Moramo puno više raditi na unutarstranačkom jedinstvu. Moramo osigurati da se debata o ključnim pitanjima vodi unutar organa SDP-a, a što manje na Facebook-u. Moramo napraviti određene projmjene kada je u pitanju kadrovska politika i osiguratio što je moguće bolju vezu sa osnovnim organizacijama, da i oni svoji prijedlozima i sugestijama mogu uticati na odluke koje trebaju da se donesu u SDP-u˝, kazao je za TIP  Hadžić, koga je za poziciju predsjednika predložila Općinska organizacija SDP-a Kalesija.

Na naše pitanje kakva je trenutna situacija unutar KO SDP-a Tuzla, nakon nekoliko proteklih burnih  mjeseci i istupa pojedinih članova, Hadžić je odgovorio: ˝Period od prije nekih tri mjesec i danas nije ni približno isti. Danas imamo stabilne gradske i općinske organizacije. Bilo je odliva članstva u nekim organizacijama. Negdje se radilo o pojedinačnim slučajevima, negdje su istupili predstavnici rukovodstva tih organizacija, ali to nije ni izbliza onaj broj kako su najvljivali i  predstavili u javnosti ljudi koji su od SDP-a pokušali da naprave ‘zelenu ljevicu’. Mislim da danas imamo stabilne gradske i općinske organizacije, da smo stabilizirali stanje kada je u pitanju Kantonalna organizacija SDP-a Tuzla. Zbog nestabilne političke situacije u cijelom Tuzlanskom kantonu  postoje nevjerovatni pritisci na određen broj vijećnika i poslanika, što samo po sebi znači da ćemo u narednom periodu imati politički gledano jedan od najnestabiljnijih mandata zadnjih godina. Ali mislim da rukovodstvo SDP-a u TK ima dovoljno političkog iskustva da se nosi sa tim problemima˝.

Prema riječima Hadžićevog protivkandidata na unutarstranačkim izborima, doktora matematičkih nauka i profesora na Univerzitetu u Tuzli  Elvisa Barakovića, kojeg je predložila Gradska organizacija SDP-a Gračanica,  buduća politika Kantonalne organizacije SDP-a Tuzla mora biti usmjerena na jačanje jedne iskrene socijaldemokratske ideje. ˝Kadrovska politika mora biti na višem nivou. Politička autonomija kako prema centrali, uz poštivanje svih akata,  tako mora biti usmjerena i prema osnovnim organizacijama.  Ključno je da se vratimo u bazu, moramo saslušati želje i ideje običnog čovjeka, socijaldemokrate i iskrenog ljevičara˝, istakao je Baraković za TIP.

Podsjećamo, novoizabrani predsjednik KO SDP-a Tuzla Dževad Hadžić rođen je 1970. u Kalesiji. Po struci je inženjer mašinstva. U Skupštinu Tuzlanskog kantona prvi put je izabran 2010. godine. Trenutno je na poziciji  šefa  kluba poslanika SDP-a u Skupštini TK i  delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH.