Svježe vijesti:

Ispraćaj pokojnog sveštenika obavit će se u Sarajevu


Nakon kraće bolesti, odnosno moždanog udara, preminuo je u sarajevskom Univerzitetskom kliničkom centru, u jutarnjim časovima 7. septembra, vrhbosanski sveštenik – Pero Iljkić.Vlč. Pero je rođen 1. oktobra 1963. u Gradačcu od roditelja pok. Jakova Iljkića i Serafine rođ. Omazić koji su bili nastanjeni u župi Čardak u Posavini. Nakon osnovnog obrazovanja u Čardaku i gimnazije u Dubrovniku, teologiju je završio u Sarajevu gdje je 1989. zaređen za sveštenika Vrhbosanske nadbiskupije. Vrijeme posljednjega rata proveo je na službi u Sarajevu, gdje je bio župnik u Novom Gradu.

Uz ostale svešteničke službe, dugo godina je župnički predvodio zajednicu vjernika u Lukavcu te je bio dekan Tuzlanskog dekanata.  

Bolest, a potom i smrt, ga je zadesila dok je obavljao službu župnika u Doboju.

Pok. Pero Iljkić, kojeg su kolege i narod od milja zvali Kvisko, bio je sveštenik vedrog duha, uvijek spreman nesebično svima pomoći te je njegova dobrota uvijek išla ispred njega u svako mjesto kamo je kanio doći ili bio poslan.

Ispraćaj tijela pokojnog sveštenika Pere biće u 9:00 časova u utorak 10. septembra, u sjemenišnoj crkvi Sv. Ćirila i Metoda u Sarajevu, a misa zadušnica istoga dana u 15:00 časova u crkvi u Čardaku nakon koje je ukop na mjesnom groblju. 

Foto: nedjelja.ba

Izvor: Nedjelja