Svježe vijesti:

Prva presuda u korupcijskoj aferi u Sindikatu MUP-a TK-a


Općinski sud u Tuzli donio je prvu presudu u korupcijskoj aferi u Sindikatu MUP-a Tuzlanskog kantona. Na uslovnu kaznu zatvora osuđena je Božana Gospavić, bivši sekretar Sindikata, koja je priznala krivično djelo. Istraga protiv još četiri visokopozicionirana pripadnika MUP-a i jednog uposlenika Kantonalnog ministarstva finansija se nastavlja.Božana Gospavić priznala je krivicu i postigla sporazum s Tužilaštvom Tuzlanskog kantona. Osuđena je uslovno na 13 mjeseci zatvora zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlasti.

– Ovom presudom koja je postala pravosnažna se od Gospavić kao optužene oduzima imovinska korist koja je pribavljena krivičnim djelom u iznosu od 13.700 KM. Dakle, ovdje se radi o pravosnažnoj presudi – navodi portparol Tužilaštva TK-a Admir Arnautović.

U sporazumu o priznanju krivice detaljno su opisane nezakonite odluke o isplatama novca iz sindikalne kase. Nezakonite jednokratne novčane pomoći Gospavić je isplaćivala pojedinim članovima Sindikata, članovima Upravnog odbora, predsjedniku Skupštine Sindikata, sama sebi i blagajniku koji nije bio član Sindikata.

Nezakonite odluke Gospavić je sačinjavala zajedno sa ili u dogovoru s Jusufom Tufekčićem, bivšim predsjednikom Upravnog odbora Sindikata, Jasmirom Šerbedžićem, bivšim predsjednikom Sindikata i Upravnog odbora Sindikata, Ahmom Muratovićem, bivšim predsjednikom Skupštine Sindikata, Mersudinom Ferizovićem, zamjenikom predsjednika Upravnog odbora i bivšim šefom ureda policijskog komesara, te Admirom Ćosićkićem, bivšim blagajnikom i uposlenikom Kantonalnog ministarstva finansija.

– Uglavnom se radi o odlukama o isplati jednokratne novčane pomoći van odluka Upravnog odbora, van pravilnika, statuta i procedura koje propisuju ova pitanja. Isplaćivana je jednokratna novčana pomoć članovima Sindikata koji nisu imali pravo na takvu pomoć ili čak i situacija u kojoj su osumnjičene osobe, ili pravosnažno osuđena osoba, takve isplate fiktivno isplaćivali određenom članstvu, a zapravo su uzimali sebi – ističe Arnautović.

– Ovdje imamo više ljudi koji su to podržavali; jedni su potpisivali odluke, drugi su izdavali novac, treći su primali novac. I tu se zatvara krug organizovane grupe koja je iskoristila svoj položaj, uticaj za vršenje krivičnih djela – kaže bivši član Sindikata MUP-a TK-a Suljo Osmanović.

Istraga protiv Tufekčića, Ferizovića, Muratovića, Šerbedžića i Ćosićkića je u završnoj fazi i uskoro se može očekivati donošenje tužilačke odluke o eventulanoj optužnici protiv osumnjičenih. Još nije definitivno utvrđen ukupan iznos novca koji je iz sindikalne kase potrošen nezakonito i nenamjenski.

Nezvanično saznajemo da je vještak kojeg je angažiralo Tužilaštvo Tuzlanskog kantona utvrdio da je samo u periodu od 2011. do 2014. godine iz sinikalne blagajne isplaćeno oko 80.000 maraka suprotno pravilniku i statutu Sindikata MUP-a. Piše federalna.ba.