Svježe vijesti:

Obilježena godišnjica poginulim borcima "Modračke čete"Danas u 14:00 sati održano je polaganje cvijeća palim borcima "Modračke čete" na šehidskom spomen-obilježju u Modracu.


Nakon polaganja cvijeća, prisutni su obišli mjesta gdje su ovi šehidi sahranjeni, 

"Tokom mijeseca marta 1992,godine došlo je do formiranja Teritorijalne odbrane u MZ Modrac, a vec krajem Aprila,tada već naoružane vojne formacije u Modracu broji preko 180 pripadnika.
Početkom rata Modrac je među prvim mjestima na općini Lukavac,iako nije bio na liniji borbenih dijelovanja,19.maja granatiran sa Vijenca.
Iako su pripadnici Samostalne manevarske čete Modrac do Augusta 1992.godine obišli sva Lukavacka ratista prve žrtve padaju oko Smoluće, a kasnije i prilikom proboja u Dobošnici.
Ratni put vodio je ovu četu na brčansko,gradačačko,i mnogo druga ratišta, a svoje živote za slobodnu Bosnu i Hercegovinu dalo je 16 pripadnika čete,od kojih je najmladi imao tek 18 godina.
Svakako da žrtve i i ratni put ove čete ne smiju biti zaboravljeni,a dan kada je svoje živote položio najveći broj pripadnika ove jedinici - 28 August 1992, ne smiju se zaboraviti.
Vijeće MZ Modrac od 2000.godine obilježava ovaj datum,te svakako isto je opredjeljeno da se navedeni datum nastavi obiljezavati kako bi se sačuvao od zaborava,i da se generacijama koje dolaze ‘’ispriča priče’’o ratnom putu Modračke čete.
Svakako te ‘’priče’’ bit će ‘’ispričane’’ kroz program sporta,obilazak šehidskog mezarja i porodice šehida, ali i uz historijski čas nekoliko tema od sticanja nezavisnosti,formiranja modračke čete,ratnog puta modračke čete,proboja u Dobošnici itd...
Iskreno vjerujemo da će ova godišnjica DAN SEHIDA 28 Mart sačuvati od zaborava period odbrambeno-oslobodilačkog rata,ratni put modračke čete, te šehida koji su polozili svoje živote u temelje nezavisnosti Bosne i Hercegovine." kaže Nedim Ćosić, predsjednik vijeća MZ Modrac


AMAR MEMIĆ