Svježe vijesti:

NEZADOVOLJSTVO OKO IZMIJENA ZAKONA O PDV-u


PDV u našoj zemlji primjenjuje se već 13 godina i pokazao se kao stabilan izvor koji je donio povećanje javnih prihoda, ali nema preciznih istraživanja koja bi pokazala kako je utjecao na životni standard stanovništva.


S obzirom na to da se već neko vrijeme radi na izmjenama Zakona i priča o promjeni stope PDV-a, kako se isti porez ne bi plaćao i na osnovne životne namirnice i na luksuz, provjerili smo šta donosi novi Nacrt zakona i kakve izmjene predviđa.

Zakon o PDV-u u našoj zemlji primjenjuje se od 2006. godine. I od tada nisu rađene izmjene a potrebne su radi usklađivanja sa pravilima Evropske unije. Predviđene promjene su zasad tehničke prirode i ne bi trebalo doći do poskupljenja.

Nismo mijenjali stope, nismo mijenjali rokove za podnošenje PDV prijava, nismo mijenjali rokove za plaćanje PDV-a, to su dijelovi zakona koje mora odrediti vladajuća struktura u BiH u momentu usvajanja samog novog Zakona o PDV-u – navodi portparol UIO BiH Ratko Kovačević.

– Ako ne dođe do povećanaj stope PDV-a, koja je jedinstvena i iznosi 17 posto, onda nema mogućnosti da dođe do povećanja po tom osnovu cijena ili bilo čega. Prema tome, ovo što se dešava su tehničke promjene – kaže Muris Čičić.

Na nepravilnosti Nacrta zakona upozoravaju poslodavci, ali i predstavnici mladih u našoj zemlji, koji očekuju promjene koje će podržati domaću ekonomiju i olakšati poslovanje preduzeća. Ipak, kako trenutno stvari stoje, neće doći do izmjene sistema plaćanja PDV-a na način da se ovaj porez plaća na naplaćeni račun, a ne kao što je to sad po izdatom računu kao ni pomjeranja roka za plaćanje PDV-a.

– Ključna stvar je pomjeranje roka plaćanja PDV-a sa desetog na kraj mjeseca i čak smo predložili, da ne bi bio neki udar na likvidnost, da to ide postepeno: da se svakog mjeseca za dan ili dva pomjera taj rok, pa da onda za nekih deset ili dvadest mjeseci imamo rok plaćanja na kraj mjeseca – ističe predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović.

– Nismo takve stvari vidjeli u tekstu novog zakona i postoji prostor da se interveniše i da se to uradi – smatra direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mladen Pandurević.

Na potezu je Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Vijeće ministara BiH i Parlament BiH da odluče hoće li ohrabriti poslodavce da djeluju u povoljnijem ambijentu. Građani svakodnevno plaćaju fiskalne račune. Plaćanjem indirektnih poreza pune budžete, a očekuju i da država preuzme barem dio odgovornosti.IZVOR:federalna.ba