Svježe vijesti:

Nakon što je prešao 230km biciklista je pronašao odličnu priču iz historije Bošnjaka


Naš čitaoc Husein Salvatore na svom facebook profilu objavio je jako interesantan tekst, gdje je svojim prijateljima, a ovim putem i našim čitaocima pokazao svoj cilj nakon pređenih 230km od kuće sa biciklom."Volim istraživati i putovati bajkom evo upravo sam tu na cilju 230 km predjenih od kuće u selu Nagyharsány.
"Groblje heroja" u selu na jugu Mađarske, u kojem je smiraj našlo 487 duša vojnika bošnjačkih regimenti KuK iz Prvog svjetskog rata.
Leže tako zaboravljeni od svih !
Ginuli su za državu u kojoj su živjeli. Bošnjaci su uvijek bili odani državama u kojima su živjeli, što smatram pozitivnim.
Na spomeniku stoji:
"U spomen hrabrim Bošnjacima, žrtvama I svjetskog rata, preminulim daleko od kuće i ovdje sahranjenim. Postavila samouprava mjesta Nagyharsány uz potporu Ministarstva odbrane Republike Mađarske.
"Bitka na Monte Meletti se odigrala 7. juna 1916. godine, kada je poražena italijanska armija i u kojoj je poginulo 208 Bošnjaka različitih vjeroispovijesti, pripadnika Druge bosanskohercegovačke regimente austrougarske vojske, poznatije kao Bošnjačka regimenta.
Ova regimenta je jedna od najodlikovanijih jedinica u Austro-Ugarskoj vojsci, a njeni pripadnici su se poznavali po fesovima koji su bili sive boje u ratu, a crvene u miru. U čast svih pripadnika bosanskohercegovačkih pješadijskih regimenti koje su bile u sklopu Austro-Ugarske vojske, austrijski kompozitor Eduard Wagnes je komponovao vojni marš pod nazivom "Die Bosniaken kommen" (Bošnjaci dolaze), koji se i danas izvodi na svim vojnim manifestacijama u Austriji.
Lokalni biznismen, vlasnik obližnjeg kamenoloma, htio je sravniti sa zemljom ovo vojno groblje. No, stanovnici ovog mađarskog sela, Mađari, to nisu dopustili, Ipak poštuju i imaju zahvalnost za ljude koji su ginuli za njihovu zemlju tada našu zajedničku, nego su se digli i napisali protest Vladi i Ministarstvu odbrane Republike Mađarske. Ministarstvo je pozitivno odgovorilo i mehanizmima sačuvalo ga od skrnavljenja, participirajući u izgradnji spomenika.
Vječna im slava." piše na facebook profilu Huseina Salvatore.