Svježe vijesti:

Adis P. je sam na svojoj kući ispisao grafite koji veličaju genocid u Srebrenici


Muškarac A. P. autor je uvredljivih grafita koji veličaju genocid u Srebrenici, ispisanih početkom sedmice na porodičnoj kući i automobilima u Gornjem Vakufu.


Naime, policijski službenici MUP-a SBK, u saradnji sa policijskim službenicima Federalne uprave policije, radeći na otkrivanju izvršilaca prijavljenog krivičnog djela, došli su do saznanja da je u pitanju lažno prijavljivanje u vezi sa navedenim krivičnim djelom. Kako piše u saopćenju, opsežnim radnjama na terenu došlo se do materijalnih dokaza kao i priznanja oštećenog lica A.P. (1987) da je isti počinio radnje koje su okarakterisane kao djelo izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivostii.- Po kompletiranju predmeta protiv počinitelja će biti podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti, saopćeno je iz MUP-a.

Nezvanično, u pitanju je Adis Pokvić koji je sam na kući svoje porodice, kao i na automobilima, ispisao uvredljive grafite, te brojne druge prijeteće poruke. Izvršenje krivičnog djela, kako nezvanično saznaje federalna.ba, Pokvić je u cjelosti priznao, a pronađeni su i materijalni dokazi.

Pokviću će se na teret staviti i lažno prijavljivanje za koje je zaprijećena kazna do šest mjeseci zatvora, a očekivati je, bez obzira na to što je sam ispisao grafite, da će odgovarati i za krivično djelo izazivanje međunacionalne netrpeljivosti za koje je propisana petogodišnja zatvorska kazna.

Podsjećamo, veliku pažnju i osudu javnosti izazvao je ovaj incident. Nakon što je informacija objavljena u medijima, reagirali su domaći zvaničnici i međunarodne organizacije u BiH.

OSLOBOĐENJE PORTAL