Svježe vijesti:

Zbog trgovine duhanom optuženi za utajenje poreza od 3,2 miliona KM - Među optuženim dvojica iz Tuzle


Za ilegalnu trgovinu rezanim duhanom i ne plaćanjem poreza i akciza od 3,2 miliona KM, tuzžilac Posebnog odijela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv Seida i Ifeta Papračanina iz Tuzle, Tomislava Matića iz Lončara, te Borisa Čate iz Viteta.


Optuženi Seid, Ifet, Tomislav i Boris se terete da su tokom 2017. i 2018. godine vršili otkup duhana u listu u više preduzeća na području Posavine, u količini od skoro 100 tona, piše Oslobođenje.

Navedeni duhan, su protivno zakonskim propisima, pretvarali u rezani duhan, koji su potom prodavali, bez obračunavanja i plaćanja akcize koja je na 1 kilogram duhana, tokom 2017. i 2018. godine, iznosila oko 100 KM, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist, a nanosili štetu budžetu i svim građanima BiH – navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Optuženi Seid, Ifet, Tomislav i Boris se terete za „organizovani kriminal“ i „nedozvoljena trgovina akciznim proizvodima“. Tužilaštvo će navode iz optužnice nastojati dokazati izjavama oko 30 svjedoka, kao i ulaganjem više stotina dokaza.

Amar Memić