Svježe vijesti:

TREBA LI BOSNI I HERCEGOVINI SDP?


Iza svih nas, članova i simpatizera SDP-a, je osam teških i ružnih mjeseci. Osam mjeseci bespoštednih napada režimskih medija, osam mjeseci bespoštedne i vrlo često prljave borbe dva različita pogleda unutar Partije. Borbe koja je zaplet i kulminaciju imala na Predsjedničkim izborima i Kongresu, a početak raspleta formiranjem vlasti u TK i isključenjem istaknutih članova iz TK. Završetak raspleta se očekuje formiranjem nove stranke i prebrojavanjem članova i simpatizera koji će slijediti ideje iste. Koliko štete je napravljeno i hoće li je biti, pokazat će vrijeme, ali sa punim pravom mogu tvrditi da je ideja SDP-a preživjela i nastavila da traje. 
Najteže bitke, najteže riječi, najveće valjanje u blatu se desilo u TK, jedinoj pobjedničkoj organizaciji SDP-a u BiH. Različita mišljenja su bila plod različite realne situacije na terenu, dodatno podgrijavana svakim režimskim spinom, svakom objavom na Facebooku, svakom obećanom pozicijom i svakom izgovorenom rečenicom. 
Rezultat na TK je žrtvovan radi brenda SDP-a i radi cijele države, jer ulaskom u vlast sa SDA bi nestalo protivteže autoritarnim, jakim strankama u BiH, i postali bi definitivno diktatorska država po poznatoj matrici Putin, Erdogan, Orban, Vučić, Dodik i Čović. Kao što reče još davno Platon, ideja je ono što čini duh čovjeka i što nas razlikuje od životinja, a samo materijalno nas ne može zadovoljiti. Ideja SDP-a je preživjela i živjet će unatoč najvećem poslijeratnom napadu osmišljenom u kancelarijama SDA, i potpomognutim, nekad neupućenim a nekad i zlonamjernim, strukturama unutar Partije. 
Drugovima koji će nas napustiti želim sve najbolje, većina je tu časnih i dobrih ljudi, i nadam se da ćemo vrlo brzo opet biti na istoj strani i zajedno u borbi protiv zajedničkih političkih oponenata. A dotada, SDP ide dalje kao važan i nezaobilazan politički faktor u Bosni i Hercegovini.

Autor: Amir Mujić

U rubrici GRAĐANI KAŽU iznosimo vaše stavove, te vam dajemo priliku da javno na našem medijskom prostoru iznesete svoje stavove, potrebe, kritike i viđenja na bilo koju temu. Pišite nam.