Svježe vijesti:

TIP ekskluzivno objavljuje: Enver Bijedić i Abdurahman Hodžić zvani Hodža sa političkim partnerima dogovorili ‘raspodjelu’ ministarstava i preduzeća u Tuzlanskom kantonu! Evo kome je šta pripalo…


Kako TIP saznaje, dogovorena je raspodjela ministarstava i javnih preduzeća u Tuzlanskom kantonu između predstavnika nove parlamentarne većine, koju će činiti:  SDA (9), DF(3), SBB(2), SBiH(2) i dva poslanika SDP-a u Skupštini TK!

Prema dogovoru, stranci SDA je pripala pozicija kantonalnog premijera, Ministarstvo finansija, Ministarstvo obrazovanja i nauke, Ministarstvo za kulturu, sport i mlade, kao i Ministarstvo pravosuđa i uprave.

‘Kantonalni odbor SDP-a TK’, koji bi u novoj većini participirao sa dva poslanika u Skupštini TK, bi trebao dobiti poziciju predsjednika Skupštine Tuzlanskog kantona, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstvo unutrašnjih poslova. Također, upravljali bi JZU Univerzitetski klinički centar Tuzla i JU Direkcija regionalnih cesta TK.

DF-u  je pripalo Ministarstvo za boračka pitanja, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice, a od javnih preduzeća upravljali bi JU Služba za zapošljavanje TK i JP Spreča. Pripala im je pozicija potpredsjednika Skupštine TK iz reda hrvatskog naroda.

SBB je dobio Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja, kao i poziciju potpredsjednika Skupštine iz reda bošnjačkog naroda. Također, prilikom raspodjele pripalo im je  Rudnik soli Tuzla.

Stranka za BiH se zadovoljila Ministarstvom privrede i Ministarstvom za rad, socijalnu politiku i povratak. Od javnih preduzeća pripao im je JP Međunarodni aerodrom Tuzla.

Kako TIP saznaje od izvora bliskih SDA-u, mnogo je nezadovljnih u Kantonalnom odboru SDA Tuzla ovim načinom ‘političke trgovine’ u Tuzlanskom kantonu. ˝Mnogi su mišljenja da bi ovo bila vlada dva čovjeka, Abdurahmana Hodžića i Envera Bijedića. To nije dobro i za to SDA birači nisu glasali. Niko ne spominje program rada. Izgleda da je postalo najvažnije kako politički trgovati, a sve s ciljem dodatnog bogaćenja pojedinaca, ali i spašavanja onog koji je u velikim finansijskim dugovima˝, navodi naš izvor, koji nije želio da mu otkrivamo identitet.

Klub poslanika SDA u Skupštini TK nije jedinstven po ovom pitanju. ˝Sve ovo bi moglo dovesti možda i do cijepanja u  Klubu poslanika SDA u Skupštini TK, ali i Povjereništva za Kantonalni odbor SDA TK˝, navodi izvor TIP-a.

Izvor/Foto: TIP.ba