Svježe vijesti:

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST POVJERENIŠTVA OO SDP LUKAVACTrenutna politička situacija na Tuzlanskom kantonu, kao i unutar SDP BiH Tuzla, sa posebnim osvrtom na Općinsku organizaciju SDP BiH Lukavac zahtijeva da bude sagledana iz više perspektiva.

Kao jedan od usvojenih prioriteta Povjereništva OO SDP BiH Lukavac jeste i pravovremeno informisanje članova i simpatizera, ali i šire javnosti, o političkim stavovima, zaključcima i Odlukama Povjereništva SDP BiH Lukavac. 

Zbog veoma nekorektne "facebook propagande"  pojedinaca, zvaničnih istupa i izjava bivšeg užeg rukovodstva, koje u javnosti zloupotrebljava infrastrukturu partije i stečenu reprezentativnu ulogu želimo podjeliti neka promišljanja.

Nadali smo se politički korektnom odnosu našeg bivšeg predsjednika i pojedinih članova rukovodstva, da će se politička pitanja rješavati dijalogom i umijećem kompromisa, ali nažalost pojedinci su se okrenuli na "lovačku hajku" svih onih koji su se usudili podijeliti drugo i drugačije misljenje.

Želimo da Vas pitamo pod kojim izgovorom minimizirate naš rad i zajedničku saradnju sa Vama, nas koji smo zajedno s Vama na plećima nosili sve naše borbe. Upravo Vi, zbog našeg različitog stava i misljenja, nas prodajete "za ćevape" proglašavate nas pogrebnicima i društveno neodgovornim. Ti stavovi i te izjave mnogo više govore o Vama samima.

Političku organizaciju koja je stala iza Vas mijenjate novom. I da, to je demokratski Vaše pravo i odluka koja se mora uvažavati. Ali istinski nemate pravo da Vi budete i postavljate moralne vertikale ljudima koji su držali temelje i vašeg uspona. 

Vjerujte, kao pojedinac, niko od nas nije i ne treba da bude ključan faktor. To mogu posvjedočiti i mnogi oni koji su svoj politički angažman imali i ranije u drugim političkim organizacijama a na osnovu rezultata koje su tada postizali. 

Mi se u SDPu borimo za vladavinu prava, demokratski način upravljanja gdje su razlike prilika za progres bosanskohercegovačkog društva.

Za izgradnju onoga sto ste postigli osim kvaliteta koje nesporno posjedujete, znate i sami, bila je potrebna infrastruktura partije, strategija i uloga različitih faktora u društvu.

Htjeli to priznati ili ne, ovim dosadašnjim potezima izdali ste veliki broj članova SDPa Lukavac, i da, i oni su GRAĐANI ovog grada, a ne imaginarna bića. 

Istaknut ćemo i to, da je OO SDP Lukavac, jasno i decidno rekla da na osnovu rezultata smatra da trebamo formirati Vlast i pokušati mijenjati stanje u društvu. 

Zbog pojedinačnih ličnih stavova, odbili smo imati cjelovit Klub SDP TK od 10 poslanika, gdje bi SDP  imala dominantnu ulogu sa 6 ministara i premijerom Vlade, te izabrali "krnji" sastav i dva ministarstva, koji nemaju nikakvu politički bitnu ulogu u novoformiranoj skupštinskoj većini. Smatramo da smo načinili ogromnu štetu prema društvu i zajednici izabravši ovakav način djelovanja. 

Ukoliko smatrate da SDP nije više organizacija u kojoj želite biti, to prihvatamo. Ali nemate nikakva prava osuđivati one koji stoje na branicima ove partije. 

Tražili ste od naših izabranih da krše Statut i Odluke organa naše partije, zbog čega?

Da bi oni, koji su krenuli tom trasom, na sjednici Skupštine TK, kršili i Ustav TK.

Da bi se našli u poziciji da svjesno rade na vlastitom isključenju iz partije, kao što su to učnili poslanici Husein Tokić i Žarko Vujović.

Vas ponos SDPa, Žarko Vujović glasa protiv SDP-ovog prijedloga za člana rukovodstva Skupštine, kojeg je on lično na Sjednici Kluba podržao. Sam sebe predlaže a "mišići" to potvrđuju i bivaju ključan faktor u formiranju SDA Vlade u Tuzlanskom kantonu.

Povjereništvo Općinske organizacije Lukavac će i u narednom periodu u direktnom razgovoru sa članovima i simpatizerima i putem saopštenja prenositi nesporne činjenice i ostati na stavovima i vrijednostima za koje smo se zalagali i tokom kampanje. 


Povjereništvo Općinske organizacije SDP BiH Lukavac