Svježe vijesti:

SAOPĆENJE ZA JAVNOST: Naša stranka Lukavac: Pobunjenici SDP-a zajedno sa SDA i DF nisu zaštitili grad i građane


Na našu adresu dobili smo reakciju Naše stranke Lukavac na Odluku 17 vijećnika o parcelizaciji za izgradnju dva kolektivna stambena objekta sa garažama i sportskim poligonom. Saopštenje u nastavku prenosimo u cijelosti i bez korekcija:

Danas su na 30. sjednici OV Lukavac vijećnici raspravljali o Planu parcelacije za izgradnju dva kolektivna stambena objekta sa garažama i sportskim poligonom. Riječ je o parcelama  koje se nalaze iza zgrade Luciana B3 o kojim smo jučer izdali reakciju i pozvali vijećnike da dobro razmisle, što većina nije učinila.

Usvojena je parcelizacija zemljišta u kojoj za djecu, rekreativce, generalno građane nije ostavljeno ništa što bi na bilo koji način zadovoljilo njihove potrebe i pojam grada diglo na novi nivo. Ovim su nastavili dio grada uništavati i pretvorati u betonsku površinu koja će biti pogubna u vremenu koje dolazi. Vijećnici su glasali za megalomanske interese investitora, a ne interese grada i građana.

Bila su dva korektna vijećnička zahtjeva od strane vijećnika SDP-a: Da se prijedlog vrati na doradu zbog previše betonske površine koja već sada ugrožava taj dio grada, dok je drugi vijećnik konstatovao da se prvo usvoji Regulacioni plan, a tek onda raspravlja o ovim projektima.

Kada je trebalo tačku staviti na glasanje, predsjedavajući vijeća Mehmed Suljić, sav zbunjen šta treba staviti na glasanje, nakon intervencije vijećnika je izjavio: ZNAM JA DA TO TREBAM DA STAVIM, ALI ZNAM ISTO TAKO DA 1000 POSTO NEĆE PROĆI NI JEDNO. Nakon toga je došlo do ispravke od strane sekretarke vijeća na što je Suljić prekinuo riječima: ŠTA HOĆETE VI?

Ovim je i formalno dokinuta mogućnost zastupanja interesa građana. Ovim je predsjedavajući rekao, čiji su interesi najpreči i nema potrebe baviti se dodatno igranjem zakona i pravila kad će svakako sve biti isto.

Takav stav podržali su vijećnici SDA, Stranke za BiH, LDS, PDA, pripadnici nacionalnih manjina i novi partneri iz DF-a, kao i vijećnik Jakub Mahovkić iz SDP-a.