Svježe vijesti:

Jedina javna kuhinja namijenjena djeci u Evropi nalazi se u Lukavcu


Jedina javna kuhinja namijenjena djeci u Evropi nalazi se u Lukavcu. Međutim, uprkos ovoj neslavnoj činjenici kuhinja još uvijek nije dobila obećani iznos novca iz budžeta opštine Lukavac za lakši rad i funkcionisanje iako tu svakodnevno po obrok dolazi 250 osoba od čega je 160 djece. Prije četiri mjeseca Udruženju Altruista Ruke Prijateljstva koje vode javnu kuhinju odobreno je kako će iz budžeta općine Lukavac biti uplaćeno 12.000 KM. Međtum, do danas se to nije dogodilo.

Načelnik Lukavca Edin Delić pravda se razlozima birokratske prirode i kaže kako do njega nije još uvijek došla potreba dokumentacija.

U video prilogu Vahidina Mujagića za TV 1 navodi se kako je općina Lukavac od Udruženja Altruista Ruke Prijateljstva zatražila da dostave su potrebnu dokumentaciju što uključuje između ostaloga odobrenje od Ministarstva obrazovanja TK i Pedagoškog zavoda.

Naime, pomenute institucije Udruženju su poslale potvrdu u kojoj se navodi kako nisu nadležni da izdaju bilo kakva odobrenja i saglasnosti za rad kuhinje.

Načelnik Lukavca Edin Delić od samog početka bio je protivnik da se na ovakav način pomaže djeci jer smatra da bi sredstva bilo pametnije uplatiti na žiro račune roditelja djece koja su u stanju socijalne potrebe.

Međutim, Delić je ipak kazao kako će nakon pregleda dostavljene dokumentacije sredstva biti uplaćena.

‘Smatram da dobra namjera nije preduslov da bi nešto stvarno bilo dobro. Ali evo mi ćemo čim se otkolne svi elementi krenuti sa finansiranjem i pažljivo pratiti taj proces. Ja ću se usuditi pozvati i medije jer ovo je vruća tema pa se želi pokazati da ovdje neko nije odgovoran, da nije human, da ne zna za djecu itd…Ovo je puno više od igre ali šta je tu je. Desilo se, dogodilo se na našoj općini i mi ćemo se odgovorno odnositi prema tom pitanju’ kazao je u izjavi za TV 1 nečelnik Lukavca Edin Delić.

Korisicni kuhinje kažu kako je im je itekako bitna jer čim narod dolazi po obork znači da je potrebna.

Dječija javna kuhinja u Lukavcu inače jedina u Evropi takvog tipa dostigla je maksinalan broj korisnika iako iu Udruženja Altruista Ruke Prijateljstva kažu da im se ljudi stalno javlaju ali trenutno nisu u mogućnosti da hranom snabdijevaju više osoba. (TV 1 | Tuzlanski.ba)