Svježe vijesti:

Dajana Čolić iz Lukavca nova ministrica zdravstva TK - Poznata većina imena ministara u Vladi TK


Nakon što je prof.dr. Denijal Tulumović (SDA) imenovan za mandatara Vlade Tuzlanskog kantona, u  skladu sa dogovorom koalicionih partnera, uskoro bi  trebala biti poznata i imena budućih ministara.

Prema nezvaničnim informacijama, kada su u pitanju kadorvi iz SDA, ekonomista Suad Mustajbašić iz Teočaka trebao bi voditi Ministarstvo finansija, dok bi inžinjer tehnologije Srđan Mićanović iz Tuzle sjeo u fotelju u Ministarstvu za sport, kulturu i mlade. Profesorica engleskog jezika i magistrica politologije Fahreta Brašnjić, rodom iz Zvornika, a nastanjena u Tinji kod Srebrenika, kandidirana je za ministricu obrazovanja i nauke. Elvir Herčinović iz Gradačca kandidat je ma ministra pravosuđa i uprave.

Kada su u pitanju ministarstva koja su pripala Savzu za bolju budućnost,  pravnik Elvir Rožnjaković iz Kalesije vodit će Ministarstvo prostornog uređenja i okoliša, dok će magistar elektrotehnike Edin Buševac iz Tuzle voditi Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja.

Demokratska fronta kandidirala je specijalistkinju dječije stomatologije  dr Dajanu Čolić iz Lukavca za ministricu zdravstva, dok je bivši oficir Armije RBiH Elvir Mujkanović iz Srebrenika kandidat za poziciju ministra za boračka pitanja.

Stranke za BiH za ministra privrede će predložiti diplomiranog inženjera mašinstva Asmira Hasića, dok je  diplomirani ekonomista Admir Hrustanović iz Čelića kandidat  za ministra rada, socijalne politike i povratka.

Frakcija okupljena oko bivših SDP-ovaca, poslanika u Skupštini TK Žarka Vujovića i Huseina Tokića,  zvanično još nisu dostavili imena kandidata ministra unutrašnjih poslova i poljoprivrede.

Podsjećamo, parlemntarnu većinu u Skupštini  Tuzlanskog kantona čini devet zastupnika SDA, tri zastupnika DF-a, po dva SBB-a i SBiH, poslanici Žarko Vujović Husein Tokić i Smajo Mandžić.