Svježe vijesti:

Naša stranka Lukavac: Javna kuhinja DA, ali bez bilo kakve manipulacije djecom


Na e-mail adresu našeg blog-portala stiglo je saopćenje za javnost Naše stranke Lukavac koje prenosimo u cijelosti bez izmijena;

Polemika između Općine Lukavac i Javne dječije kuhinje u toj Općini danas je zaintrigarala cjelokupnu bh. javnost zbog optužbi koje se iznose a u čijem fokusu su socijalno ugrožena djeca.

Tim povodom oglasili su se i iz Općinskog odbora Naše stranke Lukavac:

„Sramotno je što Lukavac uopšte ima dječiju javnu kuhinju. Ako je djeci potrebna ta vrsta socijalne pomoći, ona mora biti diskretna i upućivana preko njihovih staratelja. Još teže pogađa činjenica da je danas opština Lukavac u centru javnog skandala u BiH jer se ispostavilo da sporna javna kuhinja navodno nije dobila obećani novac od Opštine u iznosu 12.000 KM, a da se iz Opštine pravdaju činjenicom da nikad nisu dobili odgovarajuću dokumentaciju neophodnu da bi ta sredstva bila uplaćena.

Zahtijevamo odgovornost Opštine ko god da je u pravu od strana u sporu. Ako su u pravu iz javne kuhinje i imaju svu potrebnu dokumentaciju, kako tvrde, Opština im mora pod hitno isplatiti obećani novac.

Ako je u pravu načelnik Delić i ako javna kuhinja zaista nikad nije Opštini dostavila dokaz o upotrebnoj dozvoli za objekt u kojem se vrši priprema hrane, saglasnost izdatu od Ministarstva obrazovanja TK, saglasnost Pedagoškog zavoda TK i škola iz kojih se vrši izbor djece za dodjelu obroka te saglasnost Centra za socijalni rad Lukavac, postavljamo pitanje: Kako to da je najveći lokalni organ vlasti dopustio da se iko bavi našom najranjivijom djecom a da nikad nije dobio uvid da taj neko ima minimum uslova i kompetencija za tu vrstu rada?

Na osnovu čega neko koristi lične podatke lukavačke djece i uvid u njihovo socijalno stanje? Kako smo sigurni da do zloupotrebe toga neće doći? Kako smo sigurni u kvalitet hrane koju dobijaju i da hrana dolazi do njih?

I još se toj djeci prouzrokuje dodatno poniženje jer su sad žrtve javnog prepucavanja interesnih strana.

Kakav god ishod priče da bude, ko god bio u pravu, mi ćemo nastaviti insistirati da se koncept javne dječije kuhinje ukine. Javna kuhinja da, obroci za cijele porodice da, ako su u stanju potrebe. Da obroke preuzimaju roditelji, to da, ali izdvajati i stigmatizirati djecu, to nikad nećemo dopustiti.

Danas nam je valjda jasnije šta nam je taj koncept donio. Samo dodatno poniženje.