Svježe vijesti:

BUJIČNE POPLAVE ZADESILE OPĆINU LUKAVAC


Obilne padavine koje su pogodile općinu Lukavac, prouzrokovale su velike probleme stanovništvu u velikom broju Mjesnih zajednica naše općine. 
Fotografije i videozapisi naših sugrađana pristižu sa svih strana. Bujične vode su izlile brojne potoke i rijeke i rječice ove općine. 

Federalni hidrometeorološki zavod Bosne i Hercegovine upozorio je na mogućnost izlivanja bujičnih vodotoka.


Upozorenje se, prije svega, odnosi na lijeve pritoke Bosne – sliv Lašve i Usore, desne pritoke Bosne – sliv Krivaje i Spreče, direktne pritoke rijeke Bosne u gornjem i srednjem dijelu sliva, direktnu pritoku rijeke Save – Tinju, te lijevu pritoku Drine u Federaciji BiH.
Iz Zavoda predviđaju ovakvu mogućnost na osnovu dostupnih meteoroloških prognoza platforme Evropskog centra za poplave (EFAS).


Vrh vodenog talasa očekuje se u kasnim večernjim i ranim jutarnjim časovima, a moguće je i pokretanje klizišta na ovim područjima, saopštila je Federalna uprava Civilne zaštite.Prema najavama meteorologa, u Bosni i Hercegovini nastavlja period nestabilnog vremena.
Na velikom dijelu području općine Lukavac građani već imaju ogromne probleme sa bujičnom vodom, a također ulice Lukavca ispunjene su vodom.