Svježe vijesti:

RUKOKRATIJA NEĆE PROĆI U SDP-U - OSVRT DELIĆA NA DANAŠNJA ISKLJUČENJA ČLANOVA SDP-a


Prof.Dr. Edin Delić, kandidat za predsjednika SDP BiH

Danas je Glavni odbor SDP-a donio odluku o isključenju 8 članova SDP-a, koje smatram uglednim građanima, intelektualcima i članovima koji su imali pravo na pravičan postupak utvrđivanja eventualne odgovornosti i osnovanosti isključenja.
Dvojica su isključena zbog okonosti koje su se dogodile mnogo ranije, nakon kojih je bilo sjednica Glavnog odbora i za njih nije potezano pitanje isključenja. Smatram da je u dva slučaja bilo razloga da se pokrene postupak, ali opet da se isti tretiraju sa poštovanjem dok se ne utvrde sve činjenice.
Ostali ugledni članovi su isključeni žurno, na sjednici na kojoj oni koji zagovaraju isključenje nisu uopšte smatrali potrebni obrazložiti svoje stavove. Nekoliko govornika koji su bili protiv su pušteni da kažu svoje, a onda slijedi nešto što sam ja u Lukavcu u Općinskom vijeću nazvao "RUKOKRATIJA". Prije sjednice sve je dogovoreno, izbrojane su ruke, formirana većina i slijedi čistka.

Zašto se ovo radi 8 dana prije izbora za predsjednika SDP BiH? Zašto se nije sačekalo da prođu izbori?

Među istjeranim su intelektualci koji su većinom (više ili manje direktno) podržavali izbor predsjednika SDP-a koji nije sadašnji predsjednik, a neki su dali meni i direktnu podršku.

Ovo je još jedan vid grubog kršenja predizbornog procesa i pokušaj uticaja na izbornu volju članova SDP-a.

Drago mi je da članovi SDP-a prepoznaju ovu nepravdu i odmazdu i masovno osuđuju današnje odluke Glavnog odbora.

Želim poručiti kreatorima ove ideje kojom je osramoćen SDP da neće postići željeni efekat. Neće ni jedan SDP-ovac više glasati za Nikšića zbog ovog sramnog čina.