Svježe vijesti:

Poruka iz Tuzle: GRADIMO SDP ZA SVE NAS


Prof.Dr. Edin Delić, kandidat za predsjednika SDP BiH

Tuzlanski socijaldemokratski tim složno ide u borbu za SDP za sve nas. Mnogo naših drugova nije bilo danas da se pridruže i uveličaju ovu meni iznimno dragu fotografiju.
Ima nekoliko naših drugova iz Tuzlanskog kantona koji igraju za druge timove. Poštujemo njihov izbor i njihovo pravo, ali ako neko traži odgovor na pitanje kakav je stav najveće većine "tuzlanske organizacije" SDP-a, odgovor nije teško naći. Izborni rezultat će to i potvrditi.
Velika je čast biti "prvi među jednakim" u borbi koja nam slijedi, u borbi za SDP koji će istinski biti ono što smo parolom na prošlim izborima poručivali našim građanima: SDP za sve nas.
Na izborima nismo uspjeli uvjeriti dovoljno građana da smo mi upravo snaga koja može graditi državu za sve nas. Evidentno je da je bilo razloga za to. Nećemo moći graditi državu za sve njene građene dok ne napravimo Partiju za sve njene članove: Od Une do Drine i od Save do mora. 
Protivimo se pokušaju da se za jednog čovjeka mijenja niz članova Statuta SDP-BiH da bi postao zamjenik predsjenika SDP-a, i to na način da potencijalni predsjednik i potpredsjednik budu iz reda istoga naroda. Dok neke nacionalne stranke postepeno uvode na visoke funkcije članove "onih drugih" nacioalnosti, ovim bi naše rukovodstvo dodatno "nacionalno homogeniziralo" SDP. Takav pokušaj ne bi smjeo imati podršku u subotu na Glavnom odboru, a učinit ćemo sve i da ne prođe na Kongresu.
Tuzlanski socijaldemokratski bastion bit će toliko neophodan temeljni oslonac na kome ćemo graditi dalje našu Partiju. Ne idemo mi nigdje: borimo se u našoj Partiji. Ne znamo hoće li nas, ili nekoga od nas, pokušati istjerati iz SDP-a, jer se spiskovi za odstrel već prave duže vrijeme.
Izgubiti jednog čovjeka je ozbiljno za Partiju, a govoriti o spiskovima za "odstrel" i "gubicima koji se moraju prihvatiti" mogu samo oni koji od Partije žele načiniti "društvo jednog lica" i nastaviti onako kako je bilo do sada. Mi ne prihvatamo to kako je bilo do sada i zbog toga se odlučno borimo.
Mogu sve pokušati učiniti ili činiti do 26. maja, kao i niz drugih nestatutarnih i nelogičnih poteza (kao npr. uvođenje povjereništva u SDP HNK, u Općinskoj organizaciji Živinice ili nestatutarno skidanje novaca koji pripadaju opčinskim organizacijama). Prvom prilikom ponovo ćemo razmotriti sve nestatutarne odluke koje rukovodstvo donosi posljednjih sedmica ili će donositi do izbora. 
Nakon 26. maja idemo zajedno praviti SDP koji će se boriti do krajnje granice smisla da zadrži svakog svoga čovjeka, koji će se obradovati kada nam pristupe novi članovi, koji će jačati povjerenje građana u SDP i biti okosnica i pokretačka snaga "PRVOG STUBA" koji nedostaje u BiH. Tri "nacionalne reprezentacije" koje su se okupile nisu okvir za naše političko djelovanje. Mi ćemo biti taj "prvi stub i prva reprezentacija", koja će se kretati u nekim druginm orbitama. I kada nemamo dovoljno političke snage djelovat ćemo u našoj orbiti gdje se poštuje pravna država, jača ekonomija, slave naše različitosti, poštuju ljudska, a posebno manjinska, prava i korjenito mijenja odnos prema našim podjelama. Našem društvu nedostaje malo tolerancije i "uštimavanja odnosa". Fali nam nešto poput čarobne riječi "Sjeverna" u novom nazivu Makedonije, koji je bio nedostajuća karika kompromisa da pokrene zemlju iz dugogodišnje dubioze.
Tuzlanski SDP-ovci imaju kredibilitet pokucati na vrata građana koji žele promjene u svim dijelovima BiH i uvjereni smo da ćemo moći otvoriti dijalog o budućnosti našeg društva i sa onim sa kojim SDP-u danas jako teško ide saradnja.

Zamislimo se malo. SDP je i danas politički subjekt koji ima najviše čestitih i mudrih ljudi dovoljno jakih i sposobnih da povuku društvo naprijed. Najlakše je problem gledati u drugim Hajde da sredimo sebe i neće biti potrebe da kucamo na otvorena vrata.