Svježe vijesti:

Lukavčani i Tuzlaci - odlučno NE deponiji šljake (FOTO - VIDEO)


Građani Lukavca i Tuzle održali su protest u Bistarcu Donjemkako bi ukazali na nezadovoljstvo zbog plana da se izgradi deponije šljake i pepela u neposrednoj blizini jezera Šićki Brod.

Nacrt izmjena i dopuna Prostornog plana Tuzlanskog kantona predviđa formiranje deponije šljake i pepela iz tuzlanske Termoelektrane uz jezero Šićki Brod.

Građani i stručnjaci u nekoliko navrata dosad su upozoravali da je nedopustivo formiranje ove deponije, međutim priča o njenoj izgradnji i dalje živi. Zbog toga su Tuzlaci i Lukavčani večeras odlučili izaći na protest te Vladi TK poslati upozorenje koje se odnosi na zabranu formiranja deponije.

Mještani Bistarca večeras su poručili da je područje u kojem žive već sada pogođeno raznim zagađenjima, a njihov život postao bi nepodnošljiv nakon formiranja sporne deponije.

-Procjene pokazuju da bi izgradnjom deponije šljake i pepela bilo ugroženo skoro 20.000 mještana ovog kraja. Ova deponija je opasna za zagađenje zraka, proizvest će veliku količinu suspendiranih i taložnih čestica koje sadrže teške metale. Lukavac već ima duplo veću koncentraciju suspendiranih čestica od zakonski dozvoljene, a pretpostavka je da bi se formiranjem ove deponije koncentracija najmanje za duplo uvećala, izjavio novinarima  Jozo Tunjić, predsjednik MZ Bistarac Donji.

Poslušajte izlaganje na ovu temu načelnika općine Lukavac Prof. dr. Edina Delića:Pogledajte video prilog RTV Lukavac o lokaciji za deponiju šljake.