Svježe vijesti:

FOTO/VIDEO: U LUKAVCU I NA JARUŠKAMA OBILJEŽENO 25.GODINA OD OSLOBOĐENJA VIJENCA


Danas je u Lukavcu i MZ Jaruške upriličeno obilježavanje jednog od najznačajnijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine, dan oslobođenja Vijenca i Gornjih Jarušaka.

11. maja 1994. godine, akcijom združenih snaga Armije R BiH, Jaruške su oslobođene, te izvojevana velika pobjeda. I ove godine ova manifestacija ima jedan jedinstveni cilj – da se ne zaboravi golgota naroda ovih prostora. Ovaj dan u historiji Bošnjaka ostat će upamćen kao dan oslobađanja Vijenca.

Današnja manifestacija počela je defileom od TC Omega kroz grad do centralnog spomen obilježja u parku ispred Općine Lukavac. Sa preko 200 zastava i velikim brojem učesnika borci, učenici nekoliko lukavačkih škola te građani u znak sjećanja prošetali su našim gradom.

Minutom ćutnje i učenjem fatihe, te polaganjem cvijeća brojnih delegacija, nakon odsvirane himne BiH u izvedbi lukavačkog limenog orkestra, odana je počast poginulim borcima - šehidima proteklog rata.

Povorka iz Lukavca, krenula je ka Jaruškama G, a na svom putu, položeno je cvijeće i odana počast poginulim borcima na spomen obilježju u MZ Poljice, te na spomen obilježju Stambene.

Centralna manifestacija uz ugodan program i obraćanje, održana je u Jaruškama.

Tom prilikom je otkriveno i novoizgrađeno spomen obilježje poginulim borcima u pomenutoj akciji. Spomenik je podigla 212/222 Bosanska oslobodilačka brigada. Za zabavno-kulturni program pobrinula su se Kulturno umjetnička društva iz Bikodža i Dobošnice, te Udruženje mladih Poljice.

Jedan od najemotivnijih trenutaka današnjeg obilježavanja bio je govor Rifata Ejubovića Špire koji je ispričao slijed događaja te pokazao zastavu Vojske Republike Srpske pocijepanu prilikom skidanja i oslabađanja Vijenca. Jedan dio ove zastave uručen je kako kažu, prvom predsjedniku Republike BiH, Aliji Izetbegoviću.

Nakon otkrivanja spomenika prisutni su odali počast i poginulim borcima i zlatnim ljiljanima iz MZ Jaruške Gornje na spomenim obilježju. A trenutno je u toku i malonogmometni turnir u organizaciji Mjesne zajednice Jaruške Gornje.

Cijeli snimak DEFILE uživo, pogledajte klikom OVDJE. ili na linku ispod:
https://www.facebook.com/Lukavac.info/videos/521977138333926/