Svježe vijesti:

Video/Foto: Tuzla dobila najveći i najljepši trg u BiH; Imamović: ‘Trgovi su mjesto jednakosti’


Uređenjem, proširenjem i rekonstrukcijom Trga slobode, Tuzla je dobila najveći trg u Bosni i Hercegovini. Proširenjem trga s 5.000 na 7.000 kvadratnih metara ukupne površine, dobijen je prostor za formiranje manifestacionog platoa i amfiteatralnih kružnih sjedišta, postavljena je LED rasvjeta te je izgrađeno stepenište koje novi dio povezuje s postojećim.

‘Carstvo pješaka’

Prema riječima gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića, Tuzla je dobila najljepši i najveći trg u Bosni i Hercegovini, koji predstavlja istinsko mjesto jednakosti svih.“Trgovi su mjesta jednakosti. Mjesto okupljenja.  Mi sada imamo carstvo pješaka. Ovo je ubjedljivo najveći trg u Bosni i Hercegovini. Kontinuirano radimo na podizanju kvaliteta života građana. Do sada se pokazalo da je trg izuzetno posjećen i da mu treba jedan manifestacioni prostor za velike kulturne događaje. Ovo je vrijedna investicija koja iznosi blizu 600 hiljada KM˝, istakao je Imamović i dodao: ´Trg je prepun ljudi i carstvo beba. Nema blizu automobila i mališani slobodno trče i igraju se dok roditelji sjede i nadziru ih. Svi se osjećaju sigurno”.

Oživljavanje gradske jezgre

Kako je istakao gradonačelnik Imamović,  za dodatno oživljavanje gradske jezgre potrebno je interpoliranje stambenih i poslovnih objekata. “Imamo prepreku, a to su ožiljci od slijeganja tla. Vrijedno radimo na regulativi i geomehaničkim ispitivanjima kako bi smo dali priliku investitorima da grade ovaj prostor. Naši urabanisti u saradnji sa geolozima vode dosta pažnje kod izdavanja bilo koje građevinske dozvole. Stalo nam je da se sruše stare zgrade i istih gabrita naprave nove uz što više novih objekata gdje to bude moguće” kazao je gradonačelnik Imamović

Jusufović: ‘Imamo dovoljno prostora da ugostimo dvije filharmonije’

Direktor Centra za kulturu Tuzla Dženan Jusufović mišljenja je da je proširenje Trga slobode od velike važnosti za razvoj kulturnog života grada. ˝Imamo dovoljno prostora da ugostimo dvije filharmonije, dva velika orkestra. Dobili smo dvije cjeline. Jedna gdje će se moći odvijati kulturni program i druga namijenjena kao pješačka zona za građane. U planu imamo dosta kulturnih projekata koje ćemo realizirati kroz manifestaciju ‘Ljeto u Tuzli’˝, izjavio je za TIP Jusufović.

U povodu obilježavanja završetka radova na proširenju i rekonstrukciji na trgu je upriličena prigodna svečanost za građane i posjetioce grada, gdje su na trgu nastupili kulturno-umjetnička društva ‘Panonija’, ‘Bosna’, ‘Zvonko Cerić’ i ansambl ‘Balsika’.

(TIP/Autor: Adis Jašarević)