Svježe vijesti:

RUKOVODSTVO SDP-A RASPUŠTANJEM ORGANIZACIJA I ODUZIMANJEM NOVCA OD OPĆINSKIIH ORGANIZACIJA VODI IZBORNU KAMPANJU


Piše: Prof.dr.Edin Delić:

Posljednjih dana rukovodstvo SDP-a sve češće povlači nervozne poteze koji su čak i u suprotnosti sa Statutom.
Posebno se ističu raspuštanje rukovodstva kantonalne organizacije SDP HNK, poništavanje odluke o uvođenju povjereništva u Živinicama, te skidanje 80% novaca koji pripada općinskim organizacijama.
Novac je navodno iskorišten da se isplate dvije zaostale plaće zaposlenicima u SDP-a. Plaće svakako treba isplatiti, ali par sedmica pred izbore pokupiti novac sa općina i isplatiti plaće nakon 7 mjeseci zakašnjenja ukazuje da se novcem gradskih i općinskih organizacij vodi kampanja za predsjednika.
Intervencije u sastav rukovodstva SDP organizacija u HNK i Živinicama, kao i rasprave da se povjereništva uvedu u još neke organizacije na kantonalnom i gradskom-općinskom nivou imaju dva cilja: (1) uticati na prijedlog članova Glavnog odbora i time mobilisati zainteresirane koji bi se mogli boriti zbog obećane pozicije i (2) pripremiti teren za sumnjivo vođenje izbornog procesa.
Ne želim nikoga apriori optužiti, ali već imamo dovoljno saznanja da pojedinci i grupe pripremaju izbornu krađu na izborima za predsjednika SDP-a. Dovoljan dokaz su falsifikati potpisa podrške.
Zašto se u HNK zbog odlaska predsjednika raspušta cjelokupno rukovodstvo? A najzanimljivije je to što sam dobio informaciju od jednog člana Predsjedništva SDP-a da nikada nije donešena odluka o raspuštanju. Čekam da se oglase članovi, pa ćemo o tome više kasnije.
Vidim danas na olx.ba da nam se iznajmljuje zgrada. Pitam se šta su čekali do sada? Zašto se sad iznajmljuje pred predsjedničke izbore? Da se možda ne plaše gubitka ili pak gensek želi do kraja mandata zaključiti i priču "o zgradi". Kamo sreće da su je izajmili odmah nakon izlaska Vlade Federacije, a kad nisu do sada nisu smjeli to činiti ni par sedmica pred izbore.

Da odmah razjasnimo neke stvari. Na izborima za predsjednika će biti slaba "vajda" od pokušaja krađe glasova, jer će biti velika pokrivenost posmatračima, a mnogo se poštenih SDP-ovaca mobilizira da ne dozvoli novu sramotu. 
I možda još važnije. Ako se 26-tog maja probudi dovoljno SDP-ovaca željnih promjena, nakon pobjede zahtijevat ću da se prije Kongresa ponište sve sporne nestatutarne odluke, imenovanja i prijedlozi, te da se ponovo provede postupak u skladu sa Statutom. Skrećem pažnju odgovornim da se iznajmljivanje objekata i drugi vid raspolaganja društvenom imovinom moraju obviti transparentno, uz punu zaštitu od bilo kakve korupcije i isključivo u interesu SDP-a.

Pozivam članove SDP-a da se masovnim izlaskom izjasnimo i odredimo dalji pravac razvoja i djelovanja. Ne dozvolimo da u naše ime drugi to čine.

LTK-INFO.COM