Svježe vijesti:

PREPOZNTLJIVOST NA CIJELOM PODRUČJU BiH / dr.sc.Edin Delić


Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine mora zagovarati takav vid ideologije koji će biti prepoznatljiv potencijalnim socijaldemokratama na cijelom teritoriju BiH.

Posebno je važno kreirati povjerenje građana na području Republike Srpske, istočne Hercegovine i drugim područjima gdje socijaldemokratija ne postoji kao ozbiljna alternativa.

Kako?

Politike, stavovi i djelovanje SDP-a moraju odisati jasnim univerzalnim principima, biti lišeni bilo kakve diskreditacije i diskriminacije, u skladu sa interesima najranjivijih kategorija društva i sa jasnom distinkcijom od segregirajuće i nacionalističke retorike.

Nije prihvatljivo da socijaldemokrate u svom nastupu zvuče poput ostrašćenih nacionalista i da u javni prostor plasiraju teme koje podižu društvene tenzije, a da izostaju stavovi i poruke u kojim će se prepoznti ugroženi i obesprvljeni građani.

Ostavimo huškačku retoriku drugim politikama - ima ih dovoljno u BiH. Okrenimo se najboljem u svakom od nas, gledajmo ono najbolje u drugim - bez obzira ko su, odakle dolaze, kakvom Bogu se mole, da li se uopšte mole... Okrenimo se onima koji žele živjeti u prosperitetnom društvu. Takvih ima prilično, a odgovorne politike danas moraju prihvatiti izazov da vode i mijenjaju ljude, umjesto uobičajenog i sveprsitunog populističkog podilaženja. Pozitivne emocije treba uporno, istrajno i veoma pažljivo buditi u ljudima.
Naši lideri moraju biti univerzalno prihvatljivi. Moraju imati podršku i društvenih skupina iz kojih potiču, ali i onih drugih. Ljude koji nas mire i grade mostove među nama moramo isturati u prvi plan.

Moramo svojim djelovanjem relaksirati društvene odnose i jednako odgovorno boriti se za interes svakog građanina.

Dr.sc.Edin Delić