Svježe vijesti:

Poziv građanima: U subotu svečanost u povodu obilježavanja završetka radova na rekonstrukciji i proširenju Trga slobode u Tuzli, najvećeg i najljepšeg trga u BiH


U povodu obilježavanja završetka radova na rekonstrukciji i proširenju Trga slobode u Tuzli u subotu, 6.4.2019. godine, bit će upriličena prigodna svečanost za građane Tuzle.  U umjetničkom dijelu programa učestvuju kulturno-umjetnička društva ‘Panonija’, ‘Bosna’, ‘Zvonko Cerić’ i Ansambl ‘Balsika’. ˝Pozivamo sve građanke i građane Tuzle, goste i posjetioce da prisustvuju svečanosti i uživaju u najvećem i najljepšem trgu u Bosni i Hercegovini˝, saopšteno je iz Gradske uprave Tuzla.

Uređenjem, proširenjem i rekonstrukcijom Trga slobode, Tuzla će dobiti najveći trg u BiH.Proširenjem trga s 5.000 na 7.000 kvadratnih metara ukupne površine, dobijen je prostor za formiranje manifestacionog platoa i amfiteatralnih kružnih sjedišta, postavljena je LED rasvjeta te je izgrađeno stepenište koje novi dio povezuje s postojećim.

Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, tvrdi da Tuzla dobija najljepši i najveći trg u državi, koji nosi ime Trg slobode i predstavlja istinsko mjesto jednakosti svih.“Trgovi su mjesta jednakosti. Tu ne morate biti nikava faca, zvanica. Treba samo da dođete i poštujete pravila. Da se ne dira javno vlasništvo. Trg je prepun ljudi i carstvo beba. Nema blizu auta i mališani slobodno trče dok roditelji sjede i nadziru ih”, rekao je Imamović.

Tuzlanski gradonačelnik ističe da se ovaj grad drži korijena bosanske državnosti i antifašizma. Tako je izgrađen spomenik prvom bosanskom kralju Tvrtku te su rekonstruisani Plato narodnih heroja i bista Josipa Broza Tita na Slanoj Banji.Na toj lokaciji uređene su pješačke zone, stepeništa, šetalište Aleja slobode, zamijenjeni su parter i kamene obloge. Urađene su pristupne stepenice prema Kući plamena mira te je obnovljena hortikultura, uređena javna rasvjeta i postavljene klupe. Plato narodnih heroja dobio je novi parter.Oba projekta koštala su više od pola miliona maraka, a građani Tuzle kazali su da su veoma zadovoljni što je rekonstruisana Slana Banja i proširen trg.


PROGRAM SVEČANOSTI

12,15 sati – Okupljanje kulturno-umjetničkih društava „Panonija“, „Bosna“ i „Zvonko Cerić“ kod spomenika Ismetu Mujezinoviću i Meši Selimoviću , odakle će u koloni krenuti ka  Trgu slobode i pridružiti se ostalim učesnicima programa.

13,00 sati – Svečanost obilježavanja završetka radova na rekonstrukciji i proširenju Trga slobode.

(TIP)