Svježe vijesti:

OZBILJNE "RUPE" U PRINCIPIMA, NEDOSLJEDNOST I NEKOREKTNO BLAĆENJE PROTIVNIKA

Dr.sc. Edin Delić Hoće li kampanja za predsjednika SDP BiH biti korektna i u najboljem interesu SDP-a?

Čujem da radi aktivno i Štab kome je cilj moja diskreditacija u procesu koji slijedi. Nisam mogao povjerovati kad sam čuo da će pokušati "isprepadati" članove SDP-a navodnim "bacanjem u zagrljaj sa SDA" ukoliko ja postanem predsjednik.
Večeras sam čuo izjavu Nermina Nikšića u kojoj kaže eksplicitno da članovi SDP-a imaju izbor između njega koji "neće sa nacionalistima" i onog ko će ih gurnuti u zagrljaj sa SDA. Nije rekao na koga od troje protivnika je mislio, ali ja sam se nekako prepoznao.
Zna Nikšić da će do izbora u maju svi nivoi vlasti biti formirani i da to uopšte nije tema. Zna on i da sam ja bio na čelu tima koji je u dvije godine brutalno porazio SDA u Lukavcu i ostvario skok podrške SDP-u od preko 300%. Zna on i da ja nisam nikada bio u koaliciji sa SDA, a on jeste. Zna Nikšić i da odluku o tome donose organi SDP-a, a ne predsjednik. Ovim možda ukazuje kako je moglo biti do sada - da je predsjednik imao ključni uticaj na Glavni odbor.
Ako ja odnesem pobjedu ne znamo ni ko će biti Glavni odbor, ali izgleda zgodno plašiti ljude u SDP-u ovim "SDA babarogama".
Zamjeram na ovoj podlosti...
A najviše zamjeram što u istoj izjavi Nikšić pravi krupnu i suštinsku razliku između npr. PDA i SDA, pa kaže kako "PDA je nacionalna stanka, a nije nacionalistička".... Zanmljivo.
Druže Nermine PDA je jednako nacionalna ili nacionalistička kao i SDA, HDZ, pa čak i niz drugih stranaka derivata. Jednako nam nisu bliski ni stranka gospodina Konakovića u Sarajevi ili A-SDA, pa čak i Stranka za BiH ili SBB. Sve su to naši ljuti politički protivnici.
Ono u čemu se nas dvojica razlikujemo jeste da taj princip moramo provoditi dosljedno i do kraja. Ako nećemo sa nacionalistima, onda nećemo ni sa Konakovićem ni sa Mirsadom Kukućem, jer odvajanje istih od SDA prije nekoliko mjeseci nije uopšte promijenilo suštinu. Ako otvaramo razgovore sa bilo kim od njih, hajde da razgovaramo sa svima i donesemo najbolje odluke po naše građane i po SDP. Obavezno na organima Stranke i nakon dugih i isrcprnih dogovora, a ne na principu "međusobnog varkanja", kako su neki ljudi oko Nikšića i on sam tretirali nas u Tuzlanskom kantonu.
I konačno ono što ja najviše zamjeram Nikšiću. SDP je nevještim vođenjem "postizborne politike", nedostatkom kreativnog liderstva i pogubnom kombinatorikom sam sebi odsjekao granu na kojoj smo sjedili.
Pardon - ostala je jedna mala grana koja se zove Vlada Kantona Sarajevo. Tu ću čestitati Nerminu Nikšiču na uspjehu da sa "sebi bliskim Konakovićem" kao četvrta politička partija formira vlast i da od Peđe Kojevića napravi ključnog igrača političkih procesa u fikciji zvanoj BH blok. Priča o BH bloku iz današnje perspektive je dovedena do besmisla. Sve treba "resetovati" i sa bijelog papira početi pisati novu priču.

Na kraju da pojasniim i tu "strašnu dilemu" o bacanju u zagrljaj bilo koje stranke. Ako je neko bacio SDP u zagrljaj druge stranke, onda je Nermin Nikšić tako bacio SDP u zagrljaj Naše Stranke. Dovoljno smo mi u Lukavcu pokazali "ljevičarskog i građanskog" kredibiliteta i integriteta da bi ovo "elitno sarajevsko odjeljenje" u kome se kuhaju ovakve podlosti trebalo doći na obuku kako se to radi. Mi nismo neprijatelji ni sa jednom strankom ili pojedincem. Mi politiku doživljavamo kao sredstvo kojim se služi građanima i principima socijaldemokratije. Mi znamo razgovarati sa svima i znamo dosljedno braniti principe i interese. Mi nismo oni koji zabijaju glavu u pijesak dok o sudbni našeg društva i države odluke donose stranke koje su jedva prešle izborni prag. Mi znamo postizati dogovore sa svima na način da ostanemo na pravom putu i jaki: i sa "blokovski bliskim strankama", ali i sa ljutim političkim protivnicima.

Pozivam Nermina Nikšića da dalju kampanju vodimo korektno, uz međusobno uvažavanje i u najboljem interesu SDP-a. Ovakav početak nije baš obećavajući i ohrabrujući. Moramo samo računati i da druga strana ima pravo nešto reći.... A ima i argumenata za jače odgovore ako ustreba.

Osvrt dr.sc. Edina Delića na gostovanje Nermina Nikšića u emisiji N1 TV.

Nikšić: Vlasti nema dok HDZ i SNSD ne daju zeleno svjetlo