Svježe vijesti:

Održan radni sastanak Tima za provođenje istraživanja o kvalitetu zraka na području općine Lukavac


Danas je u kabinetu Općinskog načelnika dr.sc. Edina Delića održan radni sastanak Tima za provođenje istraživanja o kvalitetu zraka na području općine Lukavac.

Sastanku su prisustvovali predstavnici potencijalnih zagađivača, nevladine organizacije koje se bave ekologijom, predstavnici Univerziteta, CCI-a, te predstavnici lokalnih vlasti.

Općinski načelnik dr.sc. Edin Delić ovom prilikom kazao je: „Stvorila se kritična energija, dobili smo pozitivan odziv i evo stvorili su se uslovi za ovakav jedan sastanak. Mi smo u poziciji da se moramo suočiti sa problemom a jednostavno ako ne znamo odakle nam problem dolazi, ne možemo se ni boriti protiv njega. Mi smo u jednoj konfuziji, da li je to od ovog ili onog proizvođača, ili su lokalne emisije ili su loši atmosferski uslovi i tako dalje. Stalno se izbacuju kojekakve liste da smo najgori, prvi, drugi, incidence, oboljenja i slično a da nemamo pri tome jedan sistematizirani pristup u identifikaciji stanja. Mi smo ovdje okupili zainteresirane strane, nevladine organizacije koje se bave ekologijom, potencijalne zagađivače, predstavnike Univerziteta i lokalnih vlasti, nevladinog sektora u želji da napravimo jedan multidisciplinarni tim jer svi govorimo da nam je stalo da znamo koliko ko i šta učestvuje u zagađenju okoliša. Krenuli smo sistematizirano, čak je spremnost ovih naših fabrika da finansiraju značajan dio troškova ovih istraživanja, što je za pozdraviti i ja se evo ovom prilikom i zahvaljujem. Imamo i vrlo pozitivne poruke iz Koksare gdje su se krenuli rješavati problemi. Naravno da je nama stalo da Lukavac u svakom smislu prodiše ali nije objektivno očekivati da će se to desiti u par dana. Mi možemo zatvoriti fabrike, ali moramo imati u vidu da su nama fabrike izvor života. Koliko god mi to htjeli vidjeti ili ne, u ovom trenutku mi nemamo industriju ili drugi realni sektor koji može pružiti ekonomsku stabilnost opstanka našim građanima osim ovih fabrika. Ovo sada je dijalog između nas i njih u pokušaju da svedemo njihov uticaj na što je moguće manji i prihvatljiv nivo i da podignemo kvalitet života. Lukavac će uvijek imati teret fabrika koje su u samom gradu, ali da mora i da može bolje svi smo se usaglasili i radimo na tome. Ovaj sastanak danas je vrlo obećavajući, vrlo ozbiljno smo razgovarali, vrlo ozbiljne stvari smo dogovorili i vrlo brzo ćemo biti u situaciji, u par sedmica ili mjesec dana, da evidentiramo prve progrese.“

 „Zaista nam je drago što smo na jednom mjestu okupili sve relevantne i zainteresovane strane. Postigli smo vrlo dobar dogovor ali što se tiče daljnjih koraka vrlo brzo ćemo formirati koordinacioni tim i timove koji će početi raditi Plan za realizaciju ovog projekta. Ključna stvar je da se unaprijedi kvalitet zraka u općini Lukavac, da imamo tačne parametre kako bi se mogao donijeti sud da li je općina Lukavac najzagađenija ili nije. U tom smislu, sve mjere koje budu unutar same ekspertize koja se bude radila, će biti u korist građana i sve će biti transparentno, javno i stručno. Svi nalazi i podaci do kojih se dođe javno će se prezentirati s ciljem da građani Lukavca dobiju pravu informaciju“, kazao je g-din Zoran Adžaip, Projekt menadžer CCI-a i voditelj ekoloških kampanja.

Profesor na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Tuzli, g-din Abdel Đozić kazao je da se Tehnološki fakultet aktivno uključio kako bi pokušao dati svoj doprinos u jednom gorućem pitanju za Lukavčane a to je stvarni stepen zagađenja Lukavca, odnosno čime se truju građani Lukavca. „Na inicijativu načelnika danas smo održali jedan radni sastanak gdje smo okupili velike zagađivače, predstavnike CCI-a, da bi se jednostavno napravila jedna ekipa koja će, prije svega na naučni način, dokazati koliki je stepen zagađenja koji trpe građani Lukavca. Fabrika cementa Lukavac je kontaktirala Tehnološki fakultet da uradimo jednu studiju zagađenja zraka u Lukavcu i mi smo napravili sadržaj te studije koja treba da ugleda svjetlo dana. Načelnik je izrazio želju da se proširi ta studija i da uključi još stručnih lica i mi svakako podržavamo to nastojanje i evo u narednom periodu taj sadržaj studije bit će ponuđen svim akterima koji će dati neke svoje ideje da li istu treba proširiti kako bismo na kraju imali što kvalitetniji dokument“, dodao je profesor Đozić.

Svi prisutni izrazili su spremnost da ulože napore kako bi se izradila što kvalitetnija studija i kako bi se provelo što kvalitetnije istraživanje, a sve u cilju identifikacije uzroka a potom smanjenja emisionog uticaja na što je moguće manji i prihvatljiviji nivo kako bi se poboljšao kvalitet života na području općine Lukavac.

Fabrika cementa Lukavac, GIKIL i Sisecam Soda Lukavac izrazile su spremnost da finansiraju značajan dio troškova ovih istraživanja.

Na sastanku je istaknuto da je nužno izraditi kvalitetnu studiju, provesti jedno kvalitetno istraživanje i osigurati jedan sistematiziran pristup u identifikaciji stanja.