Svježe vijesti:

Izetbegović i Čović o ‘šumovima u komunikaciji': Ne pravi se treći entitet!


Delegacija SDA, koju je predvodio lider stranke Bakir Izetbegović, u Mostaru je održala sastanak s delegacijom HDZ-a.Glavna tema sastanka bila je uspostava vlasti, posebno podjela resora između stranaka, odnosno nacionalnih blokova. No, vrlo otvoreno, kako su kazali nakon sastanka

Dragan Čović i Izetbegović govrili su o međusobnim odnosima.„Sve ono što je nužno što se tiče Vlade FBiH bilo je na stolu. Izborno zakonodavstvo se mora riješiti i potreba legitimnog izbora predstavnika naroda i Grad Mostar je bio tema. Napravili smo za sebe zaključke. Razgovarali smo o reorganizaciji Vlade FBiH. Jedan od tačaka je bila i povjerenje, pa smo pokušali pojasniti zašto niko nije bio iz SDA na Sajam privrede u Mostaru, zašto se moj nedolazak na Bajramski prijem smatra kao namjerno učinjen. Imamo neke šumove u komunikaciji“, kazao je Čović.

Bakir Izetbegović istakao je da će već iduće sedmice naći u formatu SDA, HDZ i SNSD. „U međuvremenu ćemo imati sastanke oko podjele resora. Idemo korak po korak. Ostaće još uvijek neprecizno definisana aktivacija Nacionalnog godišnjeg plana, nadam se da ćemo naći rješenje. Kada je u pitanju federalni nivo HDZ insistira da se definiše rješenje Izbornog zakona na način da se ispoštuje presuda Ustavnog suda, ali paralelno treba implementirati i presude iz Strazbura.

Napravili smo jedan iskorak na oba nivoa“, dodao je Izetbegović.On je dodao da su imali „neobično iskren razgovor o međusobnom odnosu“.„Potrebna nam je jedna frekventnija komunikacija. Pričali smo o vrućim temama kanalu Herceg-Bosna, trećem entitetu. Zadovoljan  sam odgovorom, da oni ne kane praviti treći entitet. TV od ranije postoji. Kazali su da samo neodgovorna politika Bošnjaka može dovesti do stvaranja trećeg entiteta“, istakao je Izetbegović.

(TIP/Nap/Foto: N1)