Svježe vijesti:

Edin Delić za Oslobođenje: SDP sa strane gleda kako se vodi država


Koji je bio razlog da se kandidujete za predsjednika SDP-a?

- Bilo je nekoliko okidača istovremeno. Prvo sam pročitao intervju u kojem visoki funkcioner SDP-a u Sarajevu kaže kako će biti jedan kandidat za predsjednika i da nema potrebe da ih bude više, da je jedna kandidatura najbolja. Mislim da to ne bi bilo dobro nigdje, imati samo jednog kandidata, pogotovo za SDP u ovoj situaciji, u koju se doveo posljednjih mjeseci.

Ko su nacionalisti

Došlo je do jako različitih stavova u SDP-u u krucijalnim trenucima, koji su partiju doveli u situaciju da je dozvolila da sa strane gleda kako se vodi država. Mi smo pokušavali, poštujući akte SDP-a, da profiliramo politiku koja će biti u najboljem interesu građana TK-a, a ne SDP-a, čak smo na kantonalnom nivou postigli i visok stepen konsenzusa za to, ali umjesto da se to uvaži, imputira nam se da smo bili za ove ili za one, što jednostavno nije istina.

Postojao je stav najviših organa stranke da se ne ide sa nacionalnim strankama, što je odbor Tuzlanskog kantona pokušao zaobići.

- Mi nismo prihvatili pokušaj manipulativnog karakterisanja političkih oponenata. Ako kažemo da nećemo sa nacionalnim strankama, onda moramo tačno kazati ko su one. Ako kažemo da su to samo SDA, HDZ, SNSD, to nije potpun spisak, jer ja tu vidim još mnoge druge. Kako je SNSD kao socijaldemokratska stranka ušla na tu listu, a nije SDS? Mi smo sve vrijeme tražili da se u TK-u omogući SDP-u da razgovara sa svima, pa idemo i na referendum pred građane, da članstvo odluči. Možda bismo došli opet dotle da idemo u opoziciju, ali barem bismo znali šta misle naši glasači.

Protukandidat Vam je aktuelni predsjednik stranke Nermin Nikšić. Hoće li to zakomplikovati odnose?

- Odnos sa gospodinom Nikšićem nije bio razlog moje protukandidature. Mislim da je to čovjek koji ima potencijal, smatram ga dobrim čovjekom, ali ni on ni ja nismo ovdje individue, mi smo dio jednog projekta, tima koji stoji iza nas ili ispred kojeg stojimo mi. Ali, mislim da je aktuelni tim SDP-a koji vodi ključne stvari u partiji pokazao da nema dovoljno kapaciteta da se nosi sa ozbiljnošću situacije u kojoj se nalazimo.

A situacija je takva da je SDP i u finansijskoj dubiozi?

- Situacija je takva da smo došli dotle da otpuštamo radnike. Postavlja se pitanje kako smo došli tu, da se uđe u tolika dugovanja, a da nema vizije kako iz toga izaći. To dovodi u pitanje budućnost SDP-a, jer šteta je nemjerljiva. Mi koji treba da idemo u fabrike, javne ustanove i preduzeća, da ukazujemo na nepravde prema radnicima, mi sve to radimo u svojim redovima. Prvo što treba jeste ukinuti negativne prakse, poput odlazaka sa više službenih automobila na put, u situaciji kada su svi svjesni da se ne izmiruju vitalne funkcije u stranci.

U svojoj objavi na društvenim mrežama ste rekli da imate drugačiju viziju za SDP u budućnosti. O čemu se radi?

- Imam utisak da je u SDP-u dosta prisutan duh vremena koje je iza nas, u kojem smo imali jednopartijski sistem, kad smo imali neke vrijednosti u kojima se mi vidimo i koje njegujemo, ali socijaldemokratija više nije to. Nama je iz Evrope došao Prvi maj, Rosa Luxemburg, a sada je socijaldemokratija i u Evropi dosta drugačija. Naš primarni cilj mora biti da budemo politički faktor, nezaobilazan u vođenju društvenih procesa. Kako to postići? Je li to koalicija s ovim ili s onim, savez ili sporazum? Ja nisam za koaliciju sa SDA niti bilo kojom nacionalnom strankom, jer su njihovi koncepti uzrok velikih problema i društvene stagnacije koja je prisutna. Ali, ne možemo od svih praviti neprijatelje. Moramo u tim političkim frontama tražiti tačke oslonca, zajedničke sadržioce, a ne mjesta ili pozicije sa kojih ćemo se homogenizirati. Mi živimo u višepartijskom sistemu, u dejtonskom sistemu, u kojem je jako teško očekivati da ćemo na bilo kojem nivou biti u poziciji da formiramo vlast potpuno ideološki profiliranu. Ne možete nekome prilaziti s porukama isključivosti. Morate pokazati Hrvatu u Ljubuškom ili Srbinu u Goraždu da vi možete zaštititi i njihove interese.


Kako se SDP doveo u poziciju da od glavne teme nakon izbora praktično bude marginaliziran?

- SDP je podbacio na izborima, jer objektivno je moglo više, ali ne bih ja nikoga krivio zbog toga, jer to je utakmica. Ali, u pregovorima se moralo voditi računa o pregovaračkoj poziciji, a to čini broj glasova i koalicioni kapacitet.

Zvijezde bez glasova

Ako vi taj kapacitet svedete na samo jednu opciju, vi ste samo toj opciji digli cijenu. To se desilo sa Našom strankom i odjednom je ona - ja njih jako cijenim i poštujem - ali nije normalno da SDP toliku vrstu slobodnog prostora napravi bilo kome. Članovi moraju shvatiti da moramo razgovarati sa svima i iskoristiti sve moguće teoretske opcije, a potom ih izvagati.

SDP je, s druge strane, dio vlasti u Sarajevu, što je Tuzli zabranjeno!

- Mi opet plaćamo cijenu sarajevskih odnosa i ova zemlja se mora osloboditi sindroma dominacije sarajevskih interesa nad svakim drugim pitanjem u ovoj zemlji. Sarajevo jeste glavni grad i tako i treba biti, ali Sarajevo mora biti i na Uni i na Drini i na Savi. Mi smo u SDP-u bili robovi da se vlast u Sarajevu napravi što prije, da dobijemo dva ministra i to je to. S druge strane, nakon izbora je SDP bio glavna tema svih priča o vlasti na svim nivoima. Ništa nije počinjalo bez SDP-a. Mi smo se zbog svega ovoga gore pobrojanog doveli do toga da smo napravili zvijezde od lidera stranaka sa simboličnim brojem glasova. To je taktika koja nije efikasna.

Miren Alić / Oslobođenje.ba