Svježe vijesti:

ZAPALJEN ČAMAC RIBO-ČUVARSKOG DRUŠTVA "SDR SMUĐ" LUKAVAC - UJEDINIMO SE I POMOZIMO DA NASTAVE TAMO GDJE SU STALI


Naši vrijedni ribo-čuvari Sportskog ribolovnod društva "SRD SMUĐ" Lukavac, kao i brojni volonteri koji su se uhvatili u koštac sa očuvanjem ribljeg fonda u jezeru Modrac, sinoć su ostali bez osnovnog sredstva za rad, čamca.


SRD Smuđ, ribočuvarska služba i volonterski tim su istinski borci za naše Jezero Modrac. Mi smo tim ljudi koji liju krv i znoj za našu dobrobit, za ljepši i kvalitetniji život, za pokoljenja, za jezero Modrac. Borimo se protiv krivolova, protiv zagađenja, protiv uništavanja jezera. U mnogo čemu smo uspjeli, uredili smo ribarske staze, očistili obale, krivolov sveli na minimum, obezbijedili mrijest ribe, poribili, vratili jezero Modrac na pravi put...
Nažalost, sinoć, 25.03.2019.g. se desio očajnički čin, počinjen od strane krivolovaca, uništavatelja jezera.. Ribočuvarska služba nije pronašla čamce na mjestu gdje su usidreni. Pregledom jezera pronađen je čamac zapaljen, uništen i ostavljen da pluta jezerom. Drugi čamac još nije pronađen i pretpostavljamo da je potopljen negdje na jezeru. Oba čamca su korištena u borbi protiv krivolova, oba čamca su izvukla desetine mreža iz našeg jezera.
Svjesni da smo krivolovce stjerali u ćošak, da su ovo njihovi posljednji trzaji u namjeri da unište naše jezero Modrac. Ali, udarili su u tvrd kamen, mi nećemo prestati, ni odustati, nego ćemo pojačati tempo, osvetit ćemo se još jačom borbom protiv krivolova. Ovo je samo još jedna prepreka koju ćemo preći i izaći još jači i iskusniji iz ove bitke.
Svim ribarima, ljubiteljima prirode, savjesnim građanima, dobrim ljudima poručujemo da nam u ovim trenutcima znači vaša podrška, bilo moralna, finansijska, duhovna ili bilo koja. Na nama je da ponovo obezbijedimo opremu, čamce i da nastavimo tamo gdje smo stali, ali sada još jače i odlučnije...
Bistro i STOP KRIVOLOVU!!! - istakli su iz SRD Smuđ Lukavac na svojoj facebook stranici.

Na nama, građanima općine Lukavac, pogotovu onima koji živimo uz obalu jezera Modrac, jeste da se organizujemo i pomognemo tamo gdje je ovaj sjajni tim zastao. Ono što ću lično uraditi jeste da ću (iako na jezero siđem dva puta u sezoni, više radi piknika) kupiti godišnju dozvolu, a vjerovatno i sinovima. 

Molim vas da u komentare date prijedloge, na koji način možemo napraviti akcije prikupljanja sredstava za novu opremu čuvarima reda jezera Modrac.

Ja bi predložio da u subotu i nedjelju, siđemo svi na unaprijed dogovorena mjesta. Svi znači i ribari i stanovništvo koje ima volju pomoći a ne bavi se ovim sportom, i da kupimo bar po jednu jednodnevnu ribasku dozvolu. Na taj način bi obezbijedili dio sredstava, kako bi se pomoglo ovim sjajnim ljudima, koji su volonterski (besplatno) i na -10 izlazili na vodu, kako bi očuvali riblji fond i ljepote našeg jezera.

Svoje prijedloge za način prikupljanje sredstava ostavite u komentar.

Zajedno smo jači i BISTRO NAM SVIMA.

Večeras je organizovana podrška volonterima u 19:00 h kod "Svetionika" na plaži jezera Modrac