Svježe vijesti:

Povodom 27. godišnjice nezavisnosti BiH, u organizaciji SABNOR-a TK.UABNOR-a i Društva "J.B.Tito" Lukavac, održana je veoma uspješna i posjećena Tribina antifašista


-U petak,1.marta, povodom 27. godišnjice nezavisnosti BiH, u organizaciji SABNOR-a TK.UABNOR-a i Društva "J.B.Tito" Lukavac, održana je veoma uspješna i posjećena Tribina antifašista o temi: BOSNA I HERCEGOVINA U TITOVOJ POLITIČKOJ VIZIJI. Uvodničari Tribine bili su: ZLATKO DUKIĆ-predsjednik UO SABNOR-a TK, MUZAFER ŠEHOVIĆ- predsjednik Odbora antifašista SDP BiH, prof. dr. EDHEM MUFTIĆ i mr.sc. MUNIB EFENDIĆ, prof. historije. Neposredni organizatori su bili DRAGO NIKOLIĆ- predsjednik UABNOR-a i HASAN TOKIĆ-predsjednik Društva "J.B.Tito" Lukavac.                    

-Uvodničari TRIBINE su dali odgovor na pitanja vezana za: antifašistički karakter i doprinos J.B.Tita obnovi bosanskohercegovačke državnosti i afirmaciji muslimanske /bošnjačke/ nacije,zatim za refleksije Titovog koncepta i prakse na referendumsko pitanje i na PLATFORMU ZA DJELOVANJE PREDSJEDNIŠTVA BiH U RATNIM USLOVIMA. Tako je uspostavljena neraskidiva veza evolucije bosanskohercegovačke zbilje /prošlosti,sadašnjosti i budućnosti/,veza NOR-a /1941-1945./ i odbrambeno oslobodilačkog rata /1992-1995./- veza antifašista koji su,uz ogromne žrve, obnovili državnost i onih koji su dali neizmjeran doprinos i ,uz ogromne ljudske živote i druge nemjerljive gubitke,odbranili suverenitet i nezavisnosti države BiH.                                                          
-Tribini je prisustvovao veći broj građana Lukavca i izvjestan broj gostiju,među njima i mladih,koji su pažljivo saslušali sadržaj i poruke koje su sa ovog značajnog skupa upućene javnosti. Riječ je o razvoju /širenju i jačanju/ antifašističkog fronta na putu brže reintegracije države BiH i njenom putu ka Evropskoj uniji i evroatlantskim integracijama...  
                                                                      
-Na kraju,ponovljena je poruka /i danas aktuelna/ koju su mladi antifašisti Evrope i svijeta uputili javnosti tridesetih godina prošlog stoljeća u vrijeme eskalacije fašističke zloćudne misli i zlokobne prakse: OSTVARIMO JEDINSTVO ŽIVIH,DA NE BISMO U ZAJEDNIČKIM GROBOVIMA OSTVARILI JEDNAKOST I JEDINSTVO MRTVIH!