Svježe vijesti:

Omladinski pokret „Revolt”: „Najoštrije osuđujemo uznemiravanje i prijetnje prema LGBT osobama, učesnicima/ama, te organizatorima/kama festivala Merlinka!”


Ljudska prava i slobode zaštićena su Ustavom Bosne i Hercegovine kao najvišim pravnim aktom jedne države, ali i zakonima kantona i države.Niti jedan građanin i niti jedna građanka ne smije biti suočen/a sa mržnjom i/ili nasiljem po bilo kojem osnovu. 

Omladinski pokret “Revolt” najoštrije osuđuje uznemiravanje i prijetnje prema LGBT osobama, učesnicima/ama, te organizatorima/kama festivala Merlinka, kao i današnji vandalizam i skrnjavljenje kuće Ismeta Mujezinovića. Ovakav vid ponašanja nije samo napad na LGBT populaciju nego na sve mlade osobe u našem gradu koje se ne boje različitosti.

Neželimo da se u Tuzli desi ono što se desilo u Sarajevu 2008. i 2014. godine kada je izostala adekvatna reakcija države i svih njenih institucija. Zato zahtjevamo od nadležnih da poduzmu sve radnje kako bi se vandalizam i mržnja prema drugom/j i drugačijem/oj u potpunosti iskorjenila. Zahtjevamo da sprovedu brzu i efikasnu istragu, te privedu odgovorne za javne prijetnje i crtanje uvredljivih poruka. 

Mi smo grad ljubavi, tolerancije i prihvatanja, s toga ne dozvolimo da neznanje i neinformisanost utiču na ono što Tuzlu čini Tuzlom. Našim prijateljima i prijateljicama iz Tuzlanskog otvorenog centra poručujemo da nisu sami/e i da ćemo se zajedno boriti protiv zločina iz mržnje, nasilja i svih oblika diskriminacije.

Vidimo se u 19 sati na petom festivalu Merlinka, festivalu umjetnosti i kulture.

Omladinski pokret “Revolt”