Svježe vijesti:

NOVA OPCIJA OKO FORMIRANJA VLASTI U TK - SBB NUDI 9 A MOŽDA I 10 ZASTUPNIKA


U Kantonalnom odboru SDP-a Tuzla danas je održan sastanak predstavnika stranaka koje su činile nekadašnji Građanski blok na kojem se razgovoralo o formiranju vlasti i većine u Skupštini Tuzlanskog kantona.Na sastanku SDP-a, Naše stranke, SBB-a i SBIH nisu se pojavili predstavnici DF-a koji su već ranije kazali da više ne žele sudjelovati u tim pregovorima.Ostatku Građanskog bloka je ponuđena koalicija sa PDA, odnosno sedam zastupnika te stranke koje će ubuduće predstavljati SBB.Da li će SDP prihvatiti takvu ponudu i kolaciju s PDA, odnosno sedam zastupnika koji bi se mogli samo formalno proglasiti nezavisnim i djelovati u paketu s SBB-om, bit će poznato nakon sjednice Predsjedništva Kantonalnom odboru SDP-a, navodi FTV.

“Na sastanku građanske platforme, koja broji 19 zastupničkih mjesta u Skupštini TK, bili su prisutni predstavnici četiri stranke. Izostao je DF. Na tom sastanku imali smo 16 zastupničkih ruku, a za većinu ih je potrebno 18”, kazao je za Vijesti.ba predsjednik Regionalnog odbora Naše stranke Tuzla Mirsad Čamdžić.

Kako je rekao, nijedan zaključak nije usvojen, no predstavnici SBB-a saopštili su da pregovarački kapacitet sa dva proširuju na devet ili deset mjesta.

“SBB ostaje pregovarač, ali su nas obavijestili da u priču ulaze sa devet ili deset ljudi. Dakle, SBB podiže svoj kapacitet sa dva pregovarača na devet ili deset”, rekao nam je Čamdžić.

Na pitanje znači li to da četiri stranke mogu formirati skupštinsku većinu bez DF-a, on je poručio kako je “matematika neumoljiva u ovom slučaju”.

 Dodao je da se sada očekuje sjednica KO SDP-a BiH, nakon koje će slika o formiranju vlasti u TK biti jasnija.

“Danas smo imali sastanak na koji smo pozvali prestavnike Naše stranke, Stranke za BiH i SBB-a, da pokušamo da dogovorimo i usaglasimo naše stavove oko koalicione većine od 19 zastupnika u Skupštini TK”, kazao je za Vijesti.ba predsjednik KO SDP BiH TK Enver Bijedić.

Bijedić je dodao kako na sastanak nisu došli predstavnici Demokratske fronte, koji su, kako je kazao, korektno najavili još jučer, da ne žele da prisustvuju.

“Dakle, ostala su ova četiri subjekta (SDP, SBB, SzBiH i Naša stranka). SBB je izašao s jednim novim podatkom, da oni u Skupštinu TK ulaze sa devet a možda i deset zastupnika, iako znamo da su na izborima osvojili dva zastupnička mjesta”, kazao je Bijedić.

On je dodao kako je to činjenica koju će danas na organima, svako svoje stranke, razmotriti i prema tome se odrediti.

“Ne mogu govoriti kakva će odluka biti drugih stranaka, ali SDP će danas imati sjednicu kantonalnog predsjedništva, pa ćemo razgovarati o tome i donijeti”, zaključio je Enver Bijedić za Vijesti.ba.

Podsjećamo, Glavni odbor Socijaldemokratske partije BiH na sjednici održanoj krajem protekle sedmice, odbio je prijedlog članova Kantonalnog odbora SDP-a Tuzlanskog kantona da ide u pregovore o formiranju vlasti s drugim strankama ( SDA/PDA) ukoliko ne uspije tzv. Koalicija 19 (SDP, SBB, DF, Naša stranka i SBiH). U međuvremenu su dvije stranke (DF i SBiH) javno saopćile da neće sudjelovati u vlasti tzv. ‘koalicije 19': Stranka za BiH zato što je ranije potpisala koalicioni dogovor sa SDA a Demokratska fronta zato što smatra da će i dalje ključne odluke donostiti Fahrudin Radončić i Mirsad Kukić, kako se naveli zvaničnom saopćenju DF-a.

(TIP/Foto: FTV)