Svježe vijesti:

Klimatski štrajk! U preko 100 zemalja štrajkovi mladih protiv klimatskih promjena


Poplave, suše, orkanski vjetrovi i džinovski talasi koji gutaju cijela naselja - sve ove nepogode nisu više incidenti, nego redovna zbivanja širom svijeta, pa i u Bosni i Hercegovini. S prirodnim katastrofama tih razmjera teško se nose i najrazvijenije zemlje, a u siromašnim i slabo organizovanim državama poput naše i manje nepogode uzrokuju ogromne štete i unazađuju društvo.

Političari i njihovi moćni finansijeri, iz koje god zemlje dolazili, pokazuju isto odsustvo volje da se s ovim uhvate u koštac. Dogovori o zaustavljanju daljnjeg uništavanja planete, radi nekontrolisanog profita bogate manjine, najčešće su tek mlaki kompromisi, a ni oni se ne poštuju.


Mladi u svijetu zato danas masovno izlaze pred svoje škole da bi zahtijevali radikalne promjene koje će zaštititi prirodu, ali tako da teret i trošak promjena, prvenstveno ekonomskim, padnu na krivce a ne na siromašnu populaciju širom svijeta budući da nas ona nije ni dovela u ovu situaciju. Sintagma za 21. stoljeće: klimatska pravda. (@RiD)


Pišu: Matthew Taylor, Arthur Neslen i Libby Brooks

Očekuje se da će učenici desetina hiljada škola u više od 100 zemalja sudjelovati u štrajku koji je prošle godine započela jedna tinejdžerka – Greta Thunberg – sama samcata protestujući ispred švedskog parlamenta. Otada je pokret protiv klimatskih promjena preplavljen školskom djecom na svim kontinentima osim Antarktika.

Današnji (petak, 15. mart) štrajk bi trebao biti najveći otkako se Zemlja suočava s dokazima klimatske krize. Amnesty International upozorava da neuspjeh svjetskih vlada da se uhvate u koštac s krizom predstavlja „jedno od najvećih kršenja međugeneracijih ljudskih prava u istoriji”. Kumi Naidoo, generalni sekretar Amnesty Internationala kaže: „Žalosno je da djeca moraju žrtvovati dane učenja u školi da bi od odraslih zahtijevali da učine ono što treba. Međutim, djeca su svjesna kakve će posljedica sadašnje sramno nedjelovanje imati i na njih i na buduće generacije. Krajnji je trenutak da politička klasa preispita samu sebe.” (...)

U Velikoj Britaniji je prošlog mjeseca s nastave izašlo više od 10.000 djece, a organizatori očekuju da će događaj (danas) biti još veći budući da se planira oko 100 manifestacija koje će uključiti hiljade škola iz čitave države. Sedamnaestogodišnja Anna Taylor, suosnivačica britanske studentske klimatske mreže, rekla je: „Mladi u Velikoj Britaniji već su pokazali koliko nas ljuti odsustvo vodstva vlade u pogledu klimatskih promjena. Ovi na vlasti ne samo da izdaju nas ovdje i uskraćuju nam budućnost, nego su odgovorni i za klimatsku krizu koja se na užasne načine odvija širom svijeta.” Taylorova naglašava da je Velika Britanija dosad bila relativno pošteđena učinaka krize, te dodaje da „najgore posljedice sad trpe oni koji su najmanje odgovorni za klimatske promjene” i zaključuje: „Dužni smo djelovati ne samo u ime svih u Velikoj Britaniji i u ime vlastite budućnosti, već u ime svih na svijetu. To je značenje klimatske pravde.”

Po saznanjima Guardiana, u Škotskoj je štrajk planiran na 19 lokacija, od južnog Uista u Vanjskim Hebridima do St. Andrewsa na istočnoj obali, a najveća okupljanja se očekuju na trgu George u Glasgowu i ispred škotskog parlamenta u Edinburgu.

U štrajku će učestvovati i jedna od najistaknutijih školskih aktivistkinja u Velikoj Britaniji, Holly Gillibrand, koja je svake sedmice ogranizovala proteste ispred svoje škole u Fort Williamu, u Škotskom gorju. „Biće to prilično impresivno”, rekla je Gillibrandova iz organizacije Štrajk škola za klimatske pokrete, „a nevjerovatno je inspirativno to što je sve počelo od Gretinog solo-protesta”. Na pitanje da li je optimistična u smislu potencijala protesta planiranih za petak, Gillibrandova odgovara: „Ne bih rekla da je optimistična prava riječ. Protesti pokazuju da ima na hiljade studenata tako zabrinutih za okoliš da su voljni propustiti nastavu da bi od političara zahtijevali da ozbiljno shvate ovu ekološku krizu. Nije stvar u tome hoće li svjetski lideri saslušati učenike koji učestvuju u jednom od najvećih ikad organizovanih globalnih protesta o klimatskim promjenama, nego u tome da li će oni nakon toga preduzeti neophodne mjere”, rekla je ova trinaestogodišnjakinja.

Prema partiji škotskih Zelenih, devet škotskih oblasnih vijeća – koja pokrivaju 16 od 21 lokacija na kojima se planiraju protesti – u odgovorima na pisma svojih predstavnika u škotskom parlamentu – naznačili su da neće preduzeti ništa protiv mladih koji sudjeluju u tim protestima.

Méabh Mackenzie organizuje protest s tridesetak učenika osnovne škole Daliburgh na otoku Južni Uist, izražavajući solidarnost s drugim ugroženim otočnim zajednicama širom svijeta. Ova jedanaestogodišnjakinja objašnjava: „Radim samo ono u šta vjerujem. Uist leži na niskoj nadmorskoj visini, a ja stvarno volim ovo mjesto i ne želim da nestane.” Neki njeni prijatelji „uopšte nisu za to”, a ona sumnja da je razlog vremenska prognoza; za petak se tamo, naime, prognozira grȁd, iliti ledena tuča.

„Mislim da će svi ovi štrajkovi širom svijeta dati na znanje političarima i zakonodavcima da moraju nešto učiniti [u smislu klimatski promjena] jer je to njima na dnu liste prioriteta. Svađaju oko stvari kao Brexit, ali mi hoćemo da se angažuju na klimatskim promjenama, jer će za 12 godina biti kasno da mi išta učinimo.”

U Belgiji će hiljade radnika Antverpena, Briža i Liježa štrajkovati u znak podrške protestu učenika, a potom im se pridružiti na velikoj demonstraciji u Briselu. Na apel kampanje Mladi za klimu, u čijim je sedmičnim demonstracijama od januara učestvovalo oko 35.000 mladih, odazivaju su i radnici i službenici, a flamansko-valonska podjela tu gubi svaki značaj.

Gina Heyrman, glasnogovornica socijalističkog sindikata ABVV-FGTB s 1,6 miliona članova, zapaža „sličnosti” s pariškim protestima 1968. godine:

„Ovo je prvi put da zajedno s mladima vodimo politički štrajk. Možda je ovo početak nove ere. Ja se nadam da jest. Sad svi pričaju o klimi. Svi su toga svjesni, zahvaljujući učenicima.” I njihov konkurentski hrišćanski sindikat CSC planira „masivnu mobilizaciju” iako neki njegovi članovi ne mogu štrajkovati zbog odredbi zakona o štrajku (propisi o najavi). I u Francuskoj Sindikat CFDT poziva sve svoje članove na učešće u klimatskim protestima (...).

Greta Thunberg, začetnica ovog pokreta, rekla je ranije ove godine obraćajući se u Davosu političkim liderima i milijarderskim preduzetnicima: „Ne želim da se nadate. Želim da paničite. Želim da strahujete onako kako ja strahujem svakog dana. Pa da onda nešto preduzmete u vezi s tim.”

Preneseno sa: The Guardian 

Prevod: M. Evtov

Izvor: rijecidjelo.ba / (Riječ i djelo)